Καιρός

24 Μαΐου 2019 17:20

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επιμένουν οι παλινωδίες των καιρικών συνθηκών. Τι συμβουλεύουν ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι παλινωδίες του καιρού μεταξύ βροχής, λιακάδας, καταιγίδας και σκόνης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, συντελούν καθοριστικά στο να «θεριέψουν» τα βλαπτικά για τις καλλιέργειες έντομα.

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν βροχές και μπόρες, κυρίως στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 29 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ, που ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/5/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 5-7 σταυρούς) καλλιέργειες, σε χαμηλές και υγρές περιοχές των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26 βαθμών Κελσίου, με άριστη 18-22 βαθμών Κελσίου).

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Συνιστά, επίσης, επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ