Γενικά

30 Απριλίου 2014 13:44

«Οι 5 προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών»

Text to Speech

Στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων Πρέσβεων στην Ελλάδα, “The Ambassadors Circle”  παρουσίασε τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας ο Παναγιώτης Μίχαλος.

Παρουσία 85 εκ των 87 διαπιστευμένων Πρέσβεων στην Ελλάδα και 250 επιχειρηματιών, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, ανακοίνωσε εχθές τις πέντε βασικές προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων Πρέσβεων στην Ελλάδα, The Ambassadors Circleπου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και στόχο έχει την ενημέρωση της διπλωματικής κοινότητας γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Εθνικού Προϊόντος της χώρας.

Με την νέα αυτή πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών καθιερώνει ένα νέο θεσμό που θα συμβάλλει στην ετήσια και οργανωμένη ενημέρωση των Πρέσβεων που υπηρετούν στην Ελλάδα από την ελληνική πολιτεία για τις εξελίξεις που αφορούν στην εθνική οικονομία. Καινοτομία του νέου θεσμού αποτελεί το γεγονός ότι στην ενημέρωση των πρέσβεων συμμετέχουν επιχειρηματίες που με τη δράση τους έχουν συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του Εθνικού μας Προϊόντος.

«Βασική αποστολή της σημερινής πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του νέου ελληνικού αναπτυξιακού προτύπου, των ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και των δυνατοτήτων της εξαγωγικής μας οικονομίας. Το Υπουργείο μας έχει θέσει 5 στρατηγικές προτεραιότητες οικονομικής διπλωματίας», εξήγησε ο κ. Μίχαλος. «Η συστηματοποίηση της οικονομικής διπλωματίας, η ανάπτυξη του cluster της μπλε οικονομίας, η προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής οικονομίας, η κινητοποίηση των «Φίλων της Ελλάδας» σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα καθώς και η πρωτοβουλία «Start-up with MFA» που στόχο έχει την παροχή στοχευμένης πληροφόρησης για διεθνείς αγορές σε νέους επιχειρηματίες και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας κοιτίδας καινοτομίας (incubator) και την διασύνδεση του ανερχόμενου οικοσυστήματος νεανικής επιχειρηματικότητας με επενδυτές στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση μιλήσαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής  Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece Άρις Συγγρός, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μανιατόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Air Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen Βασίλειος Κάτσος, ο Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της Felix BNI Peter Economides, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AMD Telecom Δημήτρης Ρόκος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, ο Πρόεδρος της Creta Farms Εμμανουήλ Δομαζάκης και ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Σπετσών Μανώλης Βορδώνης.

VIDEO