Ευρωπαϊκή Ενωση

11 Ιουλίου 2014 21:55

ΕΕ: Επίσημη έρευνα για τυχόν παραποίηση στοιχείων στη Βαλένθια

Text to Speech

Επίσημη έρευνα για μια ενδεχόμενη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που παρουσίασε η περιφέρεια της Βαλένθια ξεκίνησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τα στοιχεία που παρέδωσε η Περιφέρεια της Βαλένθιας, όμως «δεν αμφισβητούν την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων της Ισπανίας» συνολικά.

Πρόκειται για κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη και την αποκάλυψη της χειραγώγησης των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα μπορούσε να επιβάλει η ΕΕ για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων είναι 0,2% του ΑΕΠ. 

Στόχος είναι να «καθοριστεί εάν τα λάθη, που έγιναν από πρόθεση ή οφείλονται σε σοβαρή αμέλεια, κατά την καταγραφή των δαπανών σε αυτήν την περιοχή, έδωσαν μια ψευδή εικόνα των στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα της Ισπανίας κατά τη διάρκεια πολλών ετών», ανέφερε η Κομισιόν.

Η υπόθεση ξεκινά το Μάιο του 2012 όταν οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν τη Eurostat ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2011. Αιτία ήταν η ανακάλυψη των μη εγγεγραμμένων δαπανών της Περιφέρειας της Βαλένθιας, κυρίως στον τομέα της υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών στατιστικών μεθόδων. Χρειαζόμαστε αξιόπιστα στοιχεία προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και φερέγγυα στατιστικά στοιχεία προκειμένου οι πολιτικές μας να στηρίζονται σε τεκμηριωμένες αποδείξεις», ανέφερε ο επίτροπος αρμόδιος για την Φορολογία, Άλγκιρντας Σέμετα.

Πάντως, η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά τις αποστολές της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) στην Ισπανία το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, το ισπανικό έλλειμμα και χρέος είχαν διορθωθεί τον Οκτώβριο του 2012 και τα στατιστικά στοιχεία της Ισπανίας δημοσιεύονται έκτοτε χωρίς επιφυλάξεις από τη Eurostat.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει «καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να διευθετήσει τα χρέη που είχαν αναγνωριστεί τα προηγούμενα χρόνια και τώρα όλα έχουν καταγραφεί στους λογαριασμούς του Δημοσίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO