Γενικά

17 Φεβρουαρίου 2014 06:54

3.072 συλλήψεις για χρέη 10 δις το 2013

Θετικός απολογισμός από τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποκάλυψη φοροφυγάδων, οφειλετών του Δημοσίου και ανασφάλιστων υπαλλήλων.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Χειροπέδες σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι στην πλειονότητα τους δεν είχαν δώσει για καιρό «σημεία ζωής» στην Εφορία για να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά και καθοριστική συμβολή στον εντοπισμό κυκλωμάτων που εξαπατούσαν το Δημόσιο, γλιτώνοντας φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον πλούσιο απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ και κυρίως της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις υπόλοιπες κατά περίπτωση υπηρεσίες, στο κυνήγι για την πάταξη του μαύρου χρήματος και της ανασφάλιστης απασχόλησης. 

Καθ όλη την διάρκεια του 2013, σε ότι αφορά περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η Αστυνομία συνέβαλε:

-στην σύλληψη 3.072 προσώπων για οφειλές στο Δημόσιο, συνολικού ύψους 9,947 δις ευρώ, αναγκάζοντας τους συλληφθέντες να προβούν σε ρύθμιση εξόφλησης τους, δίχως ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πόσα από αυτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο

-στην διαχείριση άλλων 443 υποθέσεων, στο πλαίσιο των οποίων διευθετήθηκαν βεβαιωμένα χρέη 455 εκ. ευρώ

-στην διενέργεια 1.499 ελέγχων σε διάφορα καταστήματα, πχ. ενεχυροδανειστήρια, εμπορίας παλαιών μετάλλων, που οδήγησαν σε επ΄ αυτοφώρω σύλληψη για φοροδιαφυγή 30 ιδιοκτητών και συνολικά σε 259 δικογραφίες.

-στην διενέργεια ακόμη 160 στοχευμένων ελέγχων σε ιατρεία. Από αυτούς σχηματίστηκαν 56 δικογραφίες εκ των οποίων οι 36 αφορούσαν, κατά κανόνα, υψηλή φοροδιαφυγή.

Στην μεγάλη προσπάθεια κατά της μαύρης εργασίας και άλλων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, συμμετείχαν:

-σε 800 ελέγχους σε εταιρείες κάθε μορφής για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

-στον εντοπισμό 585 ανασφάλιστων εργαζομένων

-στην αυτόφωρη σύλληψη 3 υπευθύνων λειτουργίας επιχειρήσεων

Κυρίως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Ασφάλεια, είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην αποκάλυψη πολυάριθμων και μεγάλου μεγέθους απατών από εγκληματικές οργανώσεις, μάλιστα με πολυσχιδείς δραστηριότητες, εις βάρος του Δημοσίου, τραπεζών κι επιχειρηματιών.

Ξεχώρισαν υποθέσεις:

-ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ, μέσω ύποπτων/πλαστών πιστωτικών καρτών

-έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές αδήλωτες στην Εφορία

-λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων

-παρεμπορίου και διακίνησης μαϊμού προϊόντων

-παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων

-εξαπάτησης πολιτών και τραπεζών, κυρίως δια των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης

-μη νόμιμης χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.)

-σύνταξης πλαστών διαθηκών κι ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων

Το 2013, ο τηλεφωνικός αριθμός 11012, η ειδική γραμμή καταγγελιών της Οικονομικής Αστυνομίας, δέχθηκε 4.027 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.679 (42%) ήταν επώνυμες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)