Γενικά

22 Ιουλίου 2016 17:07

“Ρωγμές” στο μέτωπο των Κοινωνικών Εταίρων για τα εργασιακά

Διευκρινίσεις από τον ΣΕΒ ζητάει η ΓΣΕΕ όσον αφορά στις θέσεις του για τα εργασιακά. «Θέλουμε ένα σύστημα απαλλαγμένο από τα σφάλματα του παρελθόντος», σχολιάζει ο Σύνδεσμος.

“Ρωγμές” στο μέτωπο των Κοινωνικών Εταίρων για τα εργασιακά
-

Διευκρινίσεις από τον ΣΕΒ ζητάει η ΓΣΕΕ για το ποιες είναι οι θέσεις του για τα εργασιακά, καθώς, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, βρίσκονται, όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων συνυπέγραψαν στην πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων.

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών τονίζονται τα πεδία στα οποία, με στόχο των εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων, επιβάλλονται αλλαγές, οι οποίες προσδιορίζονται ως εξής:

  • Εκλογίκευση συλλογικών συμβάσεων (ιδίως σε ότι αφορά την Διαιτησία)
  • Υπερίσχυση, έναντι όλων, των επιχειρησιακών συμβάσεων (όπου υπάρχουν)
  • Επίσπευση ομαδικών απολύσεων, στο πλαίσιο διάσωσης/συγχώνευσης/αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων
  • Περικοπή συνδικαλιστικών προνομίων  (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας)
  • Αναθεώρηση διαδικασίας κήρυξης απεργιών («ερώτημα αν επαρκεί η γενική εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης στο ΔΣ του σωματείου για την προκήρυξη τους»)
  • Εκλογίκευση κήρυξης απεργιών για ευαίσθητους τομείς πχ. ηλεκτρισμό, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, υγεία, μεταφορές
  • Καθορισμός κατώτατου μισθού μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σε ότι αφορά το ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού, που μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10% καθορίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «με το σημερινό σύστημα, ένας λαϊκιστής υπουργός Εργασίας μπορεί να δώσει υπερβολικές αυξήσεις, μόλις δει τα πρώτα ίχνη της ανάκαμψης, αγνοώντας τις επιπτώσεις σε μία εύθραυστη οικονομία».

ΓΣΕΕ - σημαία

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε: «Ο ΣΕΒ πρέπει να διευκρινίσει και να δώσει απαντήσεις εδώ και τώρα, για το ποιες απ' όλες τελικά είναι οι θέσεις του.Αυτές που υπέγραψε στις 3/2/2012 στην κοινή μας επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στη Γενεύη το 2014 και στο Ζάππειο το 2015 υπό το ILO, στο υπουργείο Εργασίας πριν από λίγες μέρες ή αυτές που κοινοποιεί τώρα προς τα μέλη του και όχι μόνον;».

Όπως ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ, προσήλθε στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις εργοδοτικές οργανώσεις, με γνώμονα την υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων της χώρας. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, η συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον, μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά λοκ-άουτ, επαναφορά διαδικασίας περιεχομένου και καθολικότητας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, επεκτασιμότητα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους άμεσα εμπλεκόμενους να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί σημειώνοντας, ότι, η ίδια έχει τις πάγιες συμφωνηθείσες θέσεις της, χωρίς αστερίσκους ή όψιμες διαφοροποιήσεις.

Βιομηχανικό Συνέδριο - ΣΕΒ - Αθήνα

«Προσυπογράφουμε το κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων των κοινωνικών εταίρων και, ταυτόχρονα, εξειδικεύουμε στις παρεμβάσεις μας, ως οφείλουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εποικοδομητικό πνεύμα τις πάγιες θέσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για τα εργασιακά.

Επίσης, ο Σύνδεσμος τονίζει: «Στο πεδίο των εργασιακών, το ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)