Οικονομική πολιτική

01 Ιουνίου 2016 06:20

Με “ουρές” κλείνει η αξιολόγηση

Text to Speech

Ποια είναι τα ανοιχτά "μέτωπα" μετά και τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη; Τι θα ισχύσει για ΕΚΑΣ και ΑΔΜΗΕ. Στην Ολομέλεια οι «ουρές» για την αξιολόγηση.

Με “ουρές” κλείνει η αξιολόγηση

Με το θέμα των κόκκινων δανείων να παραμένει ανοιχτό ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τους "αστερίσκους" της  διαπραγμάτευσης.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι “δεν καταλήξαμε” για τα κόκκινα δάνεια, ενώ δεν απάντησε σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή αν θα μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο τα ανοικτά πεδία.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πάντως ότι τα ανοιχτά μέτωπα θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τον Σεπτέμβριο, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται.

«Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν λεπτομέρειες» ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι αναμένονται νέες επαφές σήμερα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει κλείσει το θέμα με τα ενεργειακά και όλο το πακέτο των συντάξεων, ενώ έκανε αναφορά στον ΟΓΑ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και στις αναπηρικές συντάξεις όπου "δέχθηκαν τις προτάσεις μας", όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, διευκρινίστηκε ότι θα ορίζεται με τροπολογία και θα ισχύει από την 1η Ιουνίου του 2016. "Θα καλυφτούν τα 80 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές, υπάρχουν κάβες", επισημάνθηκε. Όσο για το ΕΚΑΣ Ιουνίου αναφέρθηκε ότι "θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί" πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Στην Ολομέλεια οι «ουρές» για την αξιολόγηση

Σήμερα και αύριο θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών από σήμερα για τα πεδία που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εξήγησε ότι η Βουλή από τις 10:00 το πρωί θα συζητήσει  την τροπολογία για τις off shore  εταιρείες.

Η ίδια πηγή προσδιόρισε το χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα το απόγευμα της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη, ειδικά για θέματα που έχουν ακόμη "ουρές" και θα χρειαστεί νέος γύρος επαφών σήμερα σε τεχνικό επίπεδο ή σε επίπεδο υπουργών.

Επίσης, χθες ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί έως σήμερα το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

VIDEO