Γενικά

16 Σεπτεμβρίου 2016 08:44

Με ανοιχτά μέτωπα αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές

Text to Speech

Τελευταίο ραντεβού σήμερα Τσακαλώτου, Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ποιες εκκρεμότητες μένουν ανοικτές.

Με ανοιχτά μέτωπα αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές

Σε σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων θα προχωρήσουν στις 10.00 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Θα έχει προηγηθεί (9.00) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για θέματα του υπουργείου του.

Tα κλιμάκια αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική ημερομηνία είναι η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group για να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πολλά προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα με τα μεγαλύτερα ερωτήματα να εντοπίζονται στα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τελικά το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις νέες διοικήσεις των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα, θα κλείσει το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η στελέχωση των νέων διοικήσεων των τραπεζών, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι ενδέχεται να απαιτήσει και ορισμένες από τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. 

Επιφυλάξεις των δανειστών για το πάγωμα οφειλών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Εν τω μεταξύ, ισχυρές επιφυλάξεις για δύο μείζονα θέματα που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με αποτέλεσμα τόσο η πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά να βρίσκονται στον "αέρα".

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Ο κος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία). Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Tο υπουργείο Εργασίας με σημερινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «απολύτως ανακριβείς» τις πληροφορίες για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι "τα εν λόγω μέτρα, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε  ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις". 

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το ν/σ για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των "κόκκινων δανείων"

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, χθες εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση.

Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου.

Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις θα ψηφιστεί το αργότερο ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO