Πρόσωπα

29 Σεπτεμβρίου 2016 16:26

Πρόταση Σάλλα για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια

Text to Speech

Η λύση που θα προστατεύσει τις τράπεζες, την κτηματαγορά αλλά και τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Πρόταση Σάλλα για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια

Τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων με παράλληλη προστασία των ακινήτων και χωρίς να διαλυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών κάνει ο Μιχάλης Σάλλας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη.

Ο Μιχάλης Σάλλας στο παρελθόν είχε δηλώσει πως είναι κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Σήμερα ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα τονίζει πως εξακολουθεί να πιστεύει το ίδιο δηλώνοντας πως «μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. Ευρώ».

Συμπληρώνει δε πως «Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή».

Ερωτηθείς για το ποια θα μπορούσε να ήταν μια τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά τη γνώμη του απάντησε πως «οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη».

Με αυτόν τον τρόπο όπως σημειώνει διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου, εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί».

Όπως, καταλήγει ο Μιχάλης Σάλλας, αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO