Γενικά

23 Οκτωβρίου 2016 17:03 Τελευταία ενημέρωση : -

Στο “φουλ οι μηχανές” για τη β’ αξιολόγηση

Text to Speech

Εργασιακά, φορολογικό καθεστώς, εξωδικαστικός μηχανισμός για τα επιχειρηματικά δάνεια στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Στο “φουλ οι μηχανές” για τη β’ αξιολόγηση

Το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις τίθεται το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στην ατζέντα της ημέρας βρίσκονται επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών συζητήθηκαν η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, ξεκίνησε η συζήτηση για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Αρχή με επισκόπηση του προγράμματος

Στα πλαίσια της επισκόπησης του προγράμματος και προτού ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνάντηση με τους δανειστές είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους δανειστές για τα τραπεζικά ζητήματα και σύμφωνα με αξιωματούχο της ΤτΕ, τους διαβεβαίωσε ότι, ως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια και η πορεία τους είναι πολύ καλύτερη.

Στη συνέχεια, στο ίδιο πλαίσιο της επισκόπησης, συναντήθηκαν με τους δανειστές οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ενώ οι δανειστές θα επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για το δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο θα τεθεί όλη η ατζέντα των θεμάτων.

Μάλιστα έθεσε ως όριο της διαπραγμάτευσης τα Χριστούγεννα, ενώ ερωτηθείς για το αν το μεσοπρόθεσμο και οι στόχοι των πλεονασμάτων θα είναι μέρος της σημερινής συζήτησης απάντησε ότι όλα θα συζητηθούν, καθώς και αυτό δηλαδή το μεσοπρόθεσμο, είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου για να χρηματοδοτηθεί  το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 5.000 ευρώ,  ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι, είναι μία από τις προτάσεις της Τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι, έχει κάνει  και άλλες προτάσεις.

Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι, μέχρι την Πέμπτη «θα δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε».

«Θέλουμε να κλείσουμε μέχρι Euro Working Group, στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει η συμφωνία. Αμέσως μετά ξεκινάμε τη συζήτηση για το χρέος από τις οποίες θα καθοριστεί η συμμετοχή του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, με ορίζοντα να κλείσουμε  συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων συνεχίζεται ως εξής:

12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Σταθάκης

Αναμονή για «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης

Το ανοικτό ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έκλεισε στη συνάντηση της Παρασκευής, όπως και αυτό της στελέχωσης του Υπερταμείου, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών είχε τις πρώτες του επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε , με τη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων και τυπικά και πλέον απομένει να συνεδριάσει το EuroWorking Group αύριο Δευτέρα για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ., κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Πλέον Ευκλείδης Τσακαλώτος και δανειστές προχώρησαν στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με πρώτο θέμα της ατζέντας να είναι αυτό της στελέχωσης του νέου Υπερταμείου, τα πρόσωπα του οποίου θα πρέπει να έχουν οριστεί μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν στελεχώσει της διοίκησή του και να έχει συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός του.

Καθοριστικός για τη στελέχωση της διοίκησης θα είναι ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου, που ορίστηκε πριν από λίγες μέρες και το οποίο αναμένεται να προσλάβει σύμβουλο με διεθνή εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα, ώστε να προσδιοριστεί άμεσα ένας κατάλογος πιθανών υποψηφίων μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημαντικό για τους δανειστές είναι τα στελέχη του υπερταμείου να μην έχουν πολιτικές «ρίζες».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, είναι η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας – δανειστών από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αρχές Ιανουαρίου, για να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προς το παρόν και μέχρι το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παρούσα φάση των συζητήσεων και οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Με τους δανειστές είχε συνάντηση και ο Υπουργός Παιδείας , Νίκος Φίλης, ο οποίος επαναδιατύπωσε το αίτημα για την ανάγκη διορισμού 20.000 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα αυτό συσχετίζεται με την αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με στελέχη του ΟΟΑΣΑ, αποτύπωση που περνά σε δεύτερη φάση.

VIDEO