Γενικά

21 Νοεμβρίου 2016 19:04

Στήριξη εργοδοτών για κλαδικές συμβάσεις-όριο απολύσεων

Text to Speech

Συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.

Στήριξη εργοδοτών για κλαδικές συμβάσεις-όριο απολύσεων


Το ισχύον νομικό πλαίσιο στις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά πρότυπα επανέλαβαν ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ σε συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου.  

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων ο ΣΕΒ

Σαφείς αποστάσεις πήρε, πάντως, ο ΣΕΒ από την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «για τον ΣΕΒ μια σύγχρονη και εύρυθμη αγορά εργασίας, όπως αυτή περιγράφεται στις πάγιες θέσεις του, συνδέεται άμεσα με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πρόσβασης στους μηχανισμούς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO