Γενικά

09 Δεκεμβρίου 2016 21:03

Σκληρά μέτρα ζητούν και οι Ευρωπαίοι

Text to Speech

Συνεχίζονται οι απαιτήσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Τι ζητά ο Ρέγκλινγκ από την κυβέρνηση. «Ασαφής» η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Σκληρά μέτρα ζητούν και οι Ευρωπαίοι

Με τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων να ξεκινά πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση, δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που βάζει νέα "σύννεφα" αφού ζητά μέτρα εάν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% το 2018, αλλά και η Ευρώπη.

Ο Επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαόυς Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του ήταν τόσο ξεκάθαρος, για τις απαιτήσεις που έχουν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίες είναι τόσο σκληρές, όσο του ΔΝΤ.

Τι ζητά ο Ρέγκλινγκ

  • Κόφτη διαρκείας
  • Μείωση αφορολογήτου ορίου (εμμέσως)
  • Νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό (στο μέλλον) 

Πάντως και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ βάζουν «φωτιά» στις διαβουλεύσεις και έτσι η αξιολόγηση θα κλείσει το 2017 και όχι φέτος όπως ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο, επανέλαβε τη γνωστή του θέση για μέτρα ισχυρά και αξιόπιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, εάν το πλεόνασμα δεν πέσει στο 1,5% από 3,5%.
Δηλαδή το ΔΝΤ ζητά μέτρα 5,2 δις ευρώ για να κλείσει και το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για μία ακόμα φορά λέει όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.

“Ασαφής” η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών 

Την ίδια ώρα, υπό προσαρμογή τελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα που θα ξεκινούσε την ερχόμενη Δευτέρα από τα τεχνικά κλιμάκια και την Τρίτη από τους επικεφαλής.

Πλέον, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως "ασαφής", ενώ επισημαίνεται ότι η παραμονή τους στην Αθήνα θα είναι σύντομη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από πιθανές συζητήσεις που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όσο για την αιτία των αλλαγών άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ανάγκη συνεννόησης με το ΔΝΤ, ενώ άλλες πηγές, σχετίζουν την "αλλαγή" με το θέμα των ανακοινώσεων για το μέρισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO