Οικονομική πολιτική

17 Φεβρουαρίου 2017 14:04

Τσακαλώτος σε βιομηχάνους: θα υπάρξει πολιτική απόφαση για συμφωνία στο Eurogroup

Text to Speech

Νέα πυρά κατά ΕΕ και ΔΝΤ. «Καμπανάκι» για τον τζίρο στην αγορά λόγω της αβεβαιότητας έκρουσαν εκπρόσωποι του ΣΒΕΕ.

Τσακαλώτος σε βιομηχάνους: θα υπάρξει πολιτική απόφαση για συμφωνία στο Eurogroup

Συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπ. Οικονομικών στην Θεσσαλονίκη, είχε το πρωί η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης μετέφερε τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με την κάθετη πτώση του τζίρου της αγοράς που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και του Νομισματικού Ταμείου, ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΒΕΕ, «κατά την εκτίμηση του κ. Υπουργού στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση», κάτι που πάντως το μεσημέρι της Παρασκευής προεξόφλησε ότι δεν θα υπάρξει η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στην συνάντηση, τέθηκε από τους βιομηχάνους το θέμα της υπερφορολόγησης των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας και κυρίως το γεγονός ότι τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρούνται μαζικές εκροές ανώτατων στελεχών στο εξωτερικό, που αποδυναμώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας με άμεσες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά της.

Τέλος, συζητήθηκε το μείζον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να ληφθούν αντίστοιχα νομοθετικά μέτρα, με αυτά που πρόσφατα εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα νωπά αγροτικά προϊόντα. Σε αυτό το σημείο «ο κ. Υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO