Γενικά

09 Απριλίου 2017 12:26

Πηγές ΥΠΟΙΚ: δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αν δεν ρυθμιστεί το χρέος

Text to Speech

Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν από τα μέτρα παραδέχεται ο Τζανακόπουλος. «Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αν δεν ρυθμιστεί το χρέος

Να τινάξει στον αέρα την συνολική συμφωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν υλοποιήσουν την δέσμευση τους οι δανειστές για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος απειλεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις των ευρωπαίων για το χρέος, η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.

«Η συμφωνία είναι αυτή που είναι και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Σημασία έχει με τι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πάμε μέχρι το 2018.  Αν οι εταίροι μπουν στην λογική “είπα-ξείπα” για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους , τότε και εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα».  

Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως εκτιμά ότι μπορεί η συνολική συμφωνία – και για το χρέος – να κλείσει άμεσα, ώστε η Ελλάδα να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Έχουν “κλείσει” τα πλεονάσματα για τρία χρόνια, με ενισχυμένα τα μεσοπρόθεσμα που θέλει το ΔΝΤ.  Η συζήτηση αυτή μπορεί να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου ή και νωρίτερα σε έκτακτο Eurogroup. Τα μέτρα μπορεί να νομοθετηθούν τώρα για να μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Στην Μάλτα συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου ύψους 3,6 δις ευρώ, σταδιακά την διετία 2019-20 ή ταυτοχρόνως από το 2019, αν δεν πιαστούν οι στόχοι του επόμενου έτους. Η Κυβέρνηση τονίζει ότι με τα αντίμετρα, που θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, παραδέχεται όμως ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες θα υποστούν μειώσεις εισοδήματος.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Προφανώς, για κάποιες κοινωνικές ομάδες θα υπάρξουν μειώσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, θα υπάρξουν και μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους», παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, που θα αναλάβει την διαπραγμάτευση για μετά το 2018.

«Δεν μπορεί να αφήνουμε τη σημερινή κυβέρνηση να δεσμεύει τη χώρα μακροπροθέσμως και να την καθηλώνει στη μιζέρια της αμφιθυμίας, των μικροκομματικών τεχνασμάτων και της αβεβαιότητας, με το επιχείρημα ότι τώρα προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα περάσουν από την Βουλή, τονίζουν σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική για τον «βαρύ λογαριασμό των μέτρων».

Στέργιος Πιτσιόρλας

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, υποστήριξε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Όποιοι μπερδεύουν τον ανοιχτό διάλογο και την διατύπωση διαφορετικών απόψεων με διαφοροποίηση στην Βουλή κάνουν μεγάλο λάθος και θα διαψευστούν».

Βουλή - συνεδρίαση - ΝΔ - Ιωάννης Πλακιωτάκης

Ο τέως Πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι “τσάμπα μαγκιές”, για επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, κοστίζουν ακριβά. Το άσχημο όμως είναι ότι τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ελληνικός λαός».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε, «όταν έχεις μία αδύνατη ομάδα, όπως είναι τώρα η ομάδα που μας κυβερνά, αυτή τελικά υπογράφει τα πάντα. Ο κ. Τσίπρας προτιμούσε να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα από το 2020 για να έχει ολοκληρώσει μία θητεία και μετά να έρθει ο λογαριασμός».

Η Κυβέρνηση περιμένει τον καθορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, ευελπιστώντας να κλείσει το ταχύτερο η τεχνική συμφωνία και να ξεκλειδώσει η συζήτηση για το χρέος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO