Κόσμος

10 Απριλίου 2017 07:27

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για το χρέος

Text to Speech

Κρίσιμο τετ α τετ στο Βερολίνο. Το τελεσίγραφο της Αθήνας και το μήνυμα της Λαγκάρντ στη Γερμανία. Τι λέει για τη διαφωνία των δύο πλευρών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Τέλος Απριλίου η επιστροφή του κουαρτέτου.

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για το χρέος

Κρίσιμο τετ α τετ στο Βερολίνο έχουν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το ελληνικό ζήτημα, αλλά και το ζήτημα του χρέους να αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στη μεταξύ τους συζήτηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο διάλογο με την Άγκελα Μέρκελ έχοντας ως μήνυμα ότι «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία». Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιζητά νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου, μετά δηλαδή από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21- 23 Απριλίου).

Κι όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις των ευρωπαίων για το χρέος, η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.

«Η συμφωνία είναι αυτή που είναι και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Σημασία έχει με τι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πάμε μέχρι το 2018.  Αν οι εταίροι μπουν στην λογική “είπα-ξείπα” για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους , τότε και εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα».

Αυτό επανέλαβε σήμερα και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα". Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν αθετηθεί η δέσμευση για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα:

Όσον αφορά στη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο στη Deutsche Welle ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει η καγκελάριος με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα οικονομικά θέματα, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η γερμανική προεδρία των G-20. H κ. Μέρκελ θα συναντήσει ακόμα τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Χοσέ Ανχελ Γκουρία, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο, τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Γκάι Ράιντερ (Guy Ryder).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO