Ευρωπαϊκή Ενωση

12 Μαΐου 2017 12:12

Μοσκοβισί: εύλογα αισιόδοξοι για συμφωνία στις 22 Μαΐου

Text to Speech

Χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος.

Μοσκοβισί: εύλογα αισιόδοξοι για συμφωνία στις 22 Μαΐου

Την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Από τότε που η αποστολή των Θεσμών έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω πως μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στην τηλεόραση του Bloomberg από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7

«Εργαζόμαστε επ’ αυτού. Η Κομισιόν είναι θετική. Πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές Αρχές τώρα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και γίνεται η απαραίτητη προσαρμογή», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το κλίμα είναι αρκετά θετικό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, αλλά ναι, υπάρχει πρόοδος».

Ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία έως τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 22 Μαΐου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Αυτός είναι ο προφανής και ξεκάθαρος στόχος. Όχι μόνο για την Κομισιόν, αλλά για όλους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. «Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπάρχουν συζητήσεις με το Ταμείο, το ΔΝΤ συμμετέχει και νομίζω ότι αυτό είναι επίσης θετικό», δήλωσε. «Το ΔΝΤ είναι ένας έμπιστος εταίρος και αυτό δίνει αξιοπιστία στο πρόγραμμά του», είπε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε επίσης να εργαστούμε επί των μέτρων για το χρέος».

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σύνοδος της G7 δίνει την ευκαιρία να συζητηθεί το ελληνικό θέμα. «Δεν μιλάω για συγκεκριμένες συναντήσεις, αλλά προφανώς έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ» για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφορικά με τη στάση που αναμένει ότι θα κρατήσει ο νέος Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, για το ελληνικό ζήτημα, ο Μοσκοβισί σημείωσε πως «γνωρίζω ότι ενδιαφέρονται, βλέπω ότι είναι αρκετά θετικοί, αλλά είναι κυρίως θέμα των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με τον Στιβ (Μνούτσιν)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO