Ευρωπαϊκή Ενωση

13 Ιουνίου 2017 06:17

SZ: Διαμεσολαβητής για το ελληνικό χρέος θέλει να γίνει ο Λεμέρ

Text to Speech

Ο ρόλος του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, της Λαγκάρντ και οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στο επερχόμενο Eurogroup.

SZ: Διαμεσολαβητής για το ελληνικό χρέος θέλει να γίνει ο Λεμέρ

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα δάνεια. Αυτή την εβδομάδα κρίνεται εάν θα λάβει την επόμενη δόση. Αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για αυτό. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι εάν και οι δανειστές το βλέπουν έτσι», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Καθοριστικές μέρες» με αφορμή την επίσκεψη του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν από τo Eurogroup της Πέμπτης.

Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη μετάφραση της Deutsche Welle, σχολιάζει το νέο ρόλο που φαίνεται να επιδιώκει η Γαλλία στο πεδίο της ελληνικής κρίσης.

«Ο Λεμέρ, ο νέος άνδρας από το Παρίσι, φαίνεται ότι έχει βρει το δικό του ρόλο του στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος: θέλει να κάνει τον διαμεσολαβητή». Όπως σημειώνει η SZ, η Γαλλία θέλει να συνδέσει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

«Εάν τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία γίνει πιο δυνατή, η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει περισσότερα χρέη. Εάν η οικονομία παραμείνει στάσιμη ή σημειώνει χαμηλή ανάπτυξη, τότε η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει λιγότερα». Για τον Λεμέρ «μια συμφωνία δεν είναι μακριά». Η FAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση του Λεμέρ, ότι η Γαλλία θέλει ξανά να αποκτήσει κύρος, μέσα από τη διαμάχη για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Πάντως παρά την πρόταση Λεμέρ, για την SZ, το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα και αυτή την εβδομάδα παραμένει η στάση του ΔΝΤ, δεδομένων των διαφορών που συνεχίζουν να χωρίζουν τον Β. Σόιμπλε από το ΔΝΤ. Ωστόσο όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «φαίνεται να «αναδύεται μια πιθανή λύση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις των Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων, αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η Λαγκάρντ είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε  συμβιβασμό, στη βάση όσων συζητήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου. Ως εκ τούτου το ΔΝΤ θα συμφωνούσε με το τρέχον πρόγραμμα χωρίς όμως το ίδιο να πληρώσει δάνεια, πριν από μια κοινή ανάλυση σχετικά με την βιωσιμότητα των ελληνικών δανείων».

Η SZ σημειώνει επίσης ότι: «Σε περίπτωση που το ΔΝΤ είχε αποφασίσει να συνάψει δικό του δανειακό πρόγραμμα με άμεση καταβολή, αυτό θα σήμαινε δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους όπως και βοήθεια από την ΕΚΤ. Και τα δύο θα συνέβαλαν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται έτσι την Πέμπτη όχι απλώς την αποδέσμευση της επόμενης δόσης αλλά κυρίως ένα μήνυμα προς τον λαό». Η πρόταση Λεμέρ άραγε «θα ήταν αρκετή;», διερωτάται τέλος  η εφημερίδα. Μάλλον όχι, αφού στις Βρυξέλλες την θεωρούν περισσότερο σαν μια «συμπαθητική ιδέα» παρά ως «παράμετρο που θα άλλαζε το παιχνίδι». Ο ίδιος ο Λεμέρ κατάφερε πάντως να κερδίσει αυτό που ήθελε: να τραβήξει την προσοχή. Άλλωστε το φθινόπωρο επίκειται η διαδοχή Ντάισελμπλουμ, σημειώνει κλείνοντας η SZ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO