Οικονομική πολιτική

07 Ιουλίου 2017 16:50

“Πράσινο φως” του ESM για την δόση

Text to Speech

Τι αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Σε δύο δόσεις η εκταμίευση του ποσού. Πού θα πάνε τα χρήματα.

“Πράσινο φως” του ESM για την δόση

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προχωρώντας και στην τυπική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, κάτι που θεωρείτο δεδομένο ήδη απο την Πέμπτη.  

Η ανακοίνωση έγινε αρχικώς μέσω Twitter, όπου στον λογαριασμό του ESM αναγράφηκε «τo ΔΣ του ΕSM μόλις ενέκρινε την τρίτη δόση 8,5 δισ. της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα».

Η δόση, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα καταβληθεί σε δύο τμήματα. Άμεσα θα εκταμιευτεί το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα κρατικά ομόλογα του Ιουλίου.

Τα εναπομείναντα 800 εκατ. ευρώ θα απελευθερωθούν το προσεχές διάστημα, ανάλογα με τον ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ως «ισχυρό σήμα ελπίδας», χαρακτήρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την αξιολόγηση της υψηλής δόσης.

«Καλό σήμα για την Ελλάδα. Τώρα η χώρα μπορεί να επικεντρωθεί στην υλοποίηση όλων των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την στρατηγική για την ανάπτυξη», έγραψε στο Twitter ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πού θα πάνε τα λεφτά

Από το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Ο ESM θα προχωρήσει στην πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017. Από αυτά το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO