Γενικά

03 Αυγούστου 2017 10:36

Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Text to Speech

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγκαινίασε ο υπουργός Οικονομίας. Οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας λειτουργεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων ενεργοποίησε, σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

«Εκπληρώνεται σήμερα η δέσμευσή μας να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός, εντός τριμήνου από την ψήφιση του Νόμου, παρά τις κριτικές και αρνητικές προβλέψεις που είχα εκδηλωθεί κατά την ψήφισή του», δήλωσε ο Υπουργός και προσέθεσε ότι πρόκειται για «μια πλατφόρμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς και των ανείσπρακτων χρεών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων». 

Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι οφειλέτες εισήλθαν στην πλατφόρμα, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω των διαδικτυακών τόπων είτε της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Πως λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεκίνησε σήμερα στις 9.00 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα (μέσω της υπερ-σύνδεσης που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.

Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με του κωδικούς του Taxis, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα χρέη του. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει -κατόπιν ελέγχων- να καλέσει όλους αυτούς, στους οποίους η επιχείρηση χρωστάει, να βρουν μία λύση για το πώς θα διαχειριστούν τα χρέη.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ - ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Για μία μικρή επιχείρηση, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.

Δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.

Η προϋπόθεση για μία κερδοφόρο χρήση την τελευταία τριετία είναι η μοναδική απαίτηση του νόμου για να αποδείξει κανείς ότι νοείται η επιχείρηση ως βιώσιμη.

Δείτε τις οδηγίες: 

VIDEO