Γενικά

25 Σεπτεμβρίου 2017 22:14

Ποιοι φόροι έβαλαν “τρικλοποδιά” στον Προϋπολογισμό

Text to Speech

Η υστέρηση στις εισπράξεις, οι αναβολές δόσεων και τα πεδία με μικρότερη απόδοση, που οδήγησαν στο «κενό» των 1,7 δις και το κάτω του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.

Ποιοι φόροι έβαλαν “τρικλοποδιά” στον Προϋπολογισμό

Μεγαλύτερο του στόχου κατά 45 εκ. ευρώ είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του έτους, ενώ στο ίδιο διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,544 δις ευρώ και είναι μικρότερο έναντι του στόχου κατά 29 εκ. ευρώ. 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,433 δις, εμφανίζοντας «τρύπα» 1,748 δις ευρώ ή 5,3% έναντι του στόχου.

Από το Υπουργείο Οικονομικών «επισημαίνεται ότι, η υποεκτέλεση οφείλεται κυρίως στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1.027 εκατ. ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί». 

Υστέρηση έναντι του στόχου, στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ήταν τα έσοδα σε βασικές κατηγορίες, όπως: 

  • α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ ή 8,5%,
  • β) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ ή 7,4%,
  • γ) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 4,0%,
  • δ) Φόροι στην περιουσία κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%,
  • ε) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%,
  • στ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
  • ζ) ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
  • η) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 7,2%,
  • θ) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 24 εκατ. ευρώ ή 8,6%,
  • ι) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 26,3%. 

Η υστέρηση στον ΦΠΑ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν συνυπολογιζόταν ποσό 296,16 εκ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων). 

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,565 δις (+469 εκ. ευρώ έναντι του στόχου). 

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.190 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Μόνο τον Αύγουστο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,117 δις ευρώ, μικρότερο κατά 1,111 δις από τον στόχο του μήνα, κυρίως λόγω υστέρησης στον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων. 

Ο ισοσκελισμός του Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο κατέστη εφικτός, λόγω της υπερσυγκράτησης κρατικών δαπανών, κατά επιπλέον 1,7 δις ευρώ έναντι του στόχου.​

ΝΔ:  η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης νοικοκυριών  και επιχειρήσεων, έφτασε στα όριά της 

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο προϋπολογισμός του κ. Τσίπρα έχει πλέον εμφανές πρόβλημα εκτέλεσης, αλλά και απόκλισης από τους στόχους, ιδιαίτερα στα έσοδα. 

Επιβεβαιώνεται και διευρύνεται η μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα, γιατί πολύ απλά εξαντλείται η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών. 

Η υπερφορολόγηση υπονομεύει τη βιωσιμότητα των φορολογικών εσόδων και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι σε αυτήν τη χώρα εκτός από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. 

Η Κυβέρνηση αποδίδει την πτώση στα έσοδα στη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το Σεπτέμβριο, αλλά διαψεύδεται από τη μείωση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών υπολείπονται του στόχου κατά 469.000.000 ευρώ και ποσοστό 8,5%.

-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπολείπονται του στόχου κατά 188.000.000 ευρώ και ποσοστό 7,4% 

Η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασε στα όριά της. Απέναντι στην αδιέξοδη αυτή πολιτική, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσουν τη μείωση των φόρων, που - σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων και τη στοχευμένη μείωση δαπανών - θα βγάλουν τη χώρα και τους πολίτες από τα σημερινά αδιέξοδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO