Γενικά

15 Οκτωβρίου 2017 13:21

Ταύτιση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας βλέπει ο Τσακαλώτος για το χρέος

Text to Speech

Σε θετικό κλίμα το τετ α τετ του Υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Συνάντηση Τσακαλώτου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ταύτιση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας βλέπει ο Τσακαλώτος για το χρέος

Ελλάδα και ΔΝΤ έχουν ως κοινό στόχο την ταχύτερη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία προϋποθέτει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα - μέχρι τα τέλη της χρονιάς - η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να επανεκκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις επί του θέματος.

Ο κ. Τσακαλώτος κατά την διάρκεια των επαφών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαπίστωσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Ταμείου και Ελλάδας για τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, επιθυμεί η αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει όσο γίνει πιο γρήγορα για να έχει έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές. Από την άλλη μεριά, το Ταμείο θέλει να αρθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την συμμετοχή του, προκειμένου να εκτιμήσει αν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι είναι επαρκή και έτσι να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός, ότι  ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για  διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν,  πως η πρώτη αξιολόγηση του Ταμείου(τον ερχόμενο Φεβρουάριο) καθιστά «εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε». Όπως άλλωστε είπαν «θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, αλλά  έσπευσαν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.

Συνάντηση με Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον  θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την μεριά της την Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακολουθούν την γραμμή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα φεύγει περισσότερο ευχαριστημένο από ότι όταν ήρθε στην Ουάσιγκτον...

Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με επενδυτές αλλά και με θεσμικούς-πολιτικούς φορείς, διαπιστώθηκε πως το κλίμα για την χώρα μας έχει γίνει ευνοϊκότερο.

«Έχει αλλάξει το κλίμα. Οι επενδυτές είχαν ενδιαφέρον και έκαναν ενθαρρυντικές ερωτήσεις. Δεν ήταν επιθετικές αλλά  διευκρινιστικές και δεν εξέφρασαν αμφιβολίες» είπε η ίδια πηγή.

VIDEO