Επιχειρήσεις

06 Μαρτίου 2018 08:09

Χατζηθεοδοσίου: δεν θα βλέπουμε με σταυρωμένα τα χέρια να καταστρέφουν τις περιουσίες μας

Text to Speech

Τι ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από τον Νίκο Τόσκα, μετά τις διαρκείς επιθέσεις αντιεξουσιαστών.

Χατζηθεοδοσίου: δεν θα βλέπουμε με σταυρωμένα τα χέρια να καταστρέφουν τις περιουσίες μας

«Την ώρα που οι μικρομεσαίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έρχονται κάποια περιστατικά να κλονίσουν την πίστη μας ότι ζούμε σε ένα πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος. Πως άραγε μπορεί να εξηγηθεί με λογικά επιχειρήματα το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκαν από κουκουλοφόρους δεκάδες εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας πριν από λίγες ημέρες; Γιατί ο επιχειρηματίας που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, μειωμένη εμπορική κίνηση, να βλέπει να γίνεται θρύψαλα ο επαγγελματικός του χώρος, χωρίς μάλιστα να έχει την παραμικρή ευθύνη; Για πόσο ακόμα κάποιοι «μπαχαλάκηδες» θα τρομοκρατούν, θα βιαιοπραγούν, θα καταστρέφουν ανενόχλητοι;», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μετά το μπαράζ καταστροφικών επιθέσεων από αντιεξουσιαστές σε καταστήματα στην Ερμού και την Πατησίων

Όπως δηλώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «δυστυχώς τα πράγματα έχουν ξεφύγει, με θύματα ακόμα μία φορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρηση τους. Το τραγικότερο είναι ότι στα περιστατικά που σημειώθηκαν σε Ερμού και Πατησίων, δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφικής μανίας κάποιων δεκάδων κουκουλοφόρων από την πλευρά των Αρχών. Ειδικά στην περίπτωση της Πατησίων που η επίθεση έγινε την ώρα που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, ήταν εξοργιστικό να βλέπει κανείς τους «μπαχαλάκηδες» να μην αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους, κινούμενοι ελεύθερα ανάμεσα σε έντρομους πολίτες. Στο όνομα ποιας «επανάστασης» στοχοποιούνται πάλι οι μικρομεσαίοι; Γιατί δεν είναι δυστυχώς η μοναδική περίπτωση που οι «γνωστοί άγνωστοι» τα κάνουν λαμπόγυαλο στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες φορές οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν γίνει στόχος. Υπάρχει επίσημο Κράτος για να παρέμβει; Θα παταχθεί επιτέλους αυτό το φαινόμενο που δεν απειλεί μόνο περιουσίες αλλά και ζωές; Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι δεν είναι δυνατόν να αφήνουν τα εμπορικά καταστήματα στο έλεος των κουκουλοφόρων;».

κουκουλοφόροι - βανδαλισμός -  βιτρίνες - καταστήματα - Πατησίων

«Οι συνέπειες αυτής της παράλογης ανοχής που δείχνει η Πολιτεία στη δράση των επιδρομέων δεν είναι μόνο το κόστος μίας βιτρίνας ή της πρόσοψης ενός καταστήματος. Είναι το γεγονός ότι μειώνεται η εμπορική κίνηση σε όλη την περιοχή του κέντρου, καθώς κανένας δεν επιλέγει για τις αγορές του σημεία που δεν αισθάνεται ασφαλής, ενώ το χειρότερο είναι ότι παγιώνεται η αίσθηση ατιμωρησίας φασιστικών συμπεριφορών. Γιατί πως αλλιώς πέρα από φασιστική μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση κάποιων που χρησιμοποιώντας σφυριά σπάνε ένα κατάστημα που δεν έχει καμία σχέση με την όποια διεκδίκηση τους;», σημειώνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου που εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα.

 Ερμού - ζημιές - καταστήματα

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει «οι άνθρωποι της αγοράς δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια πρωτοφανή φαινόμενα τραμπουκισμού. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητά από την κυβέρνηση την αποζημίωση των καταστηματαρχών που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε να καταστρέφονται οι περιουσίες και οι ζωές μας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μετατρέψει σε άβατο το κέντρο της πρωτεύουσας, μία περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται χιλιάδες έμποροι και μικρομεσαίοι που παλεύουν καθημερινά για ένα μεροκάματο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO