Ευρωπαϊκή Ενωση

14 Ιουνίου 2018 15:53

ΕΚΤ: τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο

Text to Speech

Από τον Οκτώβριο το QE θα περικοπεί κατά 15 δις. Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ωστόσο, προανήγγειλε την περαιτέρω μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 15 δις ευρώ, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2018.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της ολοκλήρωσης της σημερινής της συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε τη διατήρηση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) στα 30 δις ευρώ, έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε, όμως, η ΕΚΤ προσδοκά τη μείωση των μηνιαίων αγορών στα 15 δις ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 15 δις ευρώ θα επέλθει υπό την προϋπόθεση επιβεβαίωσης των μεσοπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε, όπως προαναφέρθηκε, τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 0%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

Το εκτελεστικό συμβούλιο, επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα έως τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας.

 Σημειώνεται ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η σύγκλιση του πληθωρισμού με το επίπεδο -ή κοντά στο επίπεδο- του 2%, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO