Επιχειρήσεις

22 Αυγούστου 2018 09:27

Επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Text to Speech

Το ύψος των νέων μέτρων και οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκαν.

Επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

 

Την κατ' αρχήν επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, προανήγγειλε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πλην της Ελλάδας, στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ ετέθη τόσο η Κίνα και ο Καναδάς, όσο και η Ινδία, η Κορέα και η Τουρκία.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα της Ουάσιγκτον θα αφορούν πρόσθετους φόρους, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 3,45% -όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας- έως 132% -όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην περίπτωση της Κίνας. Όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, οι προτεινόμενοι επιπλέον δασμοί ανέρχονται στο 22,51%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι σωλήνες των παραπάνω χωρών εισάγονται σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής τους αξίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη διαστρέβλωση των συνθηκών ανταγωνισμού εις βάρος των αμερικανικών προϊόντων.

Πάντως, η τελική απόφαση για την επιβολή των δασμών θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την Κίνα και την Ινδία, και τον προσεχή Ιανουάριο για τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία.

«Η τήρηση των συμφερόντων του αμερικανικού εμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει σε 120 αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την ημέρα έναρξη της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ» διευκρινίζει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

VIDEO