Γενικά

14 Σεπτεμβρίου 2018 19:47

ΥΠΟΙΚ: δώσαμε στους θεσμούς πλήρη στοιχεία για τις συντάξεις

Text to Speech

Τι συζητήθηκε στην πρώτη μεταμνημονιακή επαφή του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

ΥΠΟΙΚ: δώσαμε στους θεσμούς πλήρη στοιχεία για τις συντάξεις

Πλήρη στοιχεία, πίνακες και παραδείγματα έδωσε το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών για να τους πείσει ότι είναι εφικτή η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η οποία έχει ψηφιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, αν και το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι το θέμα τέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, το κουαρτέτο, στην μακροσκελή ανακοίνωσή του μετά το τέλος των συζητήσεων στην Αθήνα, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο εν λόγω θέμα, το οποίο έχει ανάψει "φωτιές" στο πολιτικό σκηνικό, μετά από δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Όπως σημείωναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, «ολοκληρώθηκαν σήμερα  οι συζητήσεις του Οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.  Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης».

Δανειστές - ΔΝΤ

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα  της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία:

  1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Τσακαλώτος

Κατά  την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

  • επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις-  ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
  • συζητήθηκε  η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.
  • η ελληνική πλευρά ενημέρωσε  για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO