Οικονομική πολιτική

20 Σεπτεμβρίου 2018 15:42

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις

Text to Speech

Τι είπε στο Roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο για τις εξαγγελίες Τσίπρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την Eldorado και την έξοδο στις αγορές.

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις

Στα θετικά στοιχεία που καταγράφονται στην ελληνική οικονομία έδωσε έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα αυτό που κοιτούσαν όλοι ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων και αν κλείνουν οι αξιολογήσεις, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα. Αυτό που δημιουργεί τώρα σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους η οποία δίνει ένα καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων. Οι επενδυτές ξέρουν πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο, όπως υποστήριξε, δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, όπως είπε, επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη και τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος και πως ακόμη και αν δεν κάναμε τίποτα άλλο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, ετσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα. Φέτος περιμένουμε περίπου 800 εκατ. ευρώ σε περιθώριο κινήσεων, σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων. Όπως είπε, οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στους επενδυτές "δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις".

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030 και υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

Επανέλαβε ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, καθώς είμαστε πλέον στην περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αλλά μελετήθηκε το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και ο δημοσιονομικός χώρος.

Η έξοδος στις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Τσακαλώτος

Εκτίμησε ότι αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά. Το μαξιλάρι σου δίνει το περιθώριο να καθορίσεις την στρατηγική σου. Υποπτεύομαι ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει την στρατηγική του, συμπλήρωσε.

Η Eldorado

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό που μετά τα προβλήματα προχωρά, την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ότι αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2018.

«Η Eldorado είναι ειδική περίπτωση», τόνισε σημειώνοντας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε ότι αποτελεί συνέπεια του ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθεί.

Ακόμη, σημείωσε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα θέσει την Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Βαλκανίων.

Τα κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ότι γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα. Είμαι αισιόδοξος, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια ιδέα που θα τα λύσει όλα, αλλά ένα «πακέτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO