Γενικά

26 Σεπτεμβρίου 2018 22:07

Φέσσας: η ατεκμηρίωτη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα

Text to Speech

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας την άμεση κατάργηση της αύξησης του 1% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Φέσσας: η ατεκμηρίωτη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα

Με την παρουσία της Υπουργού Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, χθες, (Τρίτη, 25/9/2018). Την κυρία  Αχτσιόγλου συνόδευσε ο Υφυπουργός κ. Νάσος Ηλιόπουλος. 

Καλωσορίζοντας την Υπουργό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας στάθηκε ειδικότερα στην επίσπευση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε μετά από Κυβερνητική τροπολογία. 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φέσσας, επισήμανε τα ακόλουθα:

-Η επίσπευση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 δεν πρέπει να ακυρώσει την συστηματική διαβούλευση και τεκμηρίωση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία νεών θέσεων απασχόλησης και νέων επενδύσεων. Η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταστεί προσχηματική.

-Το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να έχει μια οικονομία συνδέεται με την παραγωγή και την παραγωγικότητά της. Με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος μιας τεχνικά μη επαρκώς τεκμηριωμένης αύξησης των μισθών να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης  είναι υπαρκτός.

συνεδρίαση - Γενικού Συμβουλίου - ΣΕΒ

-Αν υπήρχε λόγος επίσπευσης κατά ένα πεντάμηνο των προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, υπάρχει τώρα ακόμη σοβαρότερος λόγος ανάλογης επίσπευσης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, άμεσα από 1.10.2018 με μια ακόμη τροπολογία.  Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Ν. 4387/2016, είχαν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,50% + 0,50% με ημερομηνία λήξης τις 31.5.2019.  Ως ένα αρχικό μικρό μεν, έμπρακτο δε, δείγμα γραφής στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την αύξηση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «ο κόσμος της εργασίας προστατεύεται όταν έχει πραγματική και νόμιμη εργασία και διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για να εργαστεί σε κλάδους που αντέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Αυτή η συζήτηση έχει σημασία και επείγει να ξεκινήσει άμεσα μεταξύ της Κυβέρνησης, των Κομμάτων και των Κοινωνικών Εταίρων».

συνεδρίαση - Γενικού Συμβουλίου - ΣΕΒ

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του ΣΕΒ και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν επίσης μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις υπεργολαβίες, τις δηλώσεις και τα πρόστιμα για την υπερεργασία και τις υπερωρίες. Από την πλευρά του Υπουργείου δόθηκε η δέσμευση για εκτενή διάλογο με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO