Οικονομική πολιτική

27 Σεπτεμβρίου 2018 16:13

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την χαλάρωση των capital controls

Text to Speech

Πώς τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων…

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την χαλάρωση των capital controls

Το τέλος των capital control στην Ελλάδα, σε ότι αφορά αναλήψεις και δικαιούχους λογαριασμών φέρνει απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ειναι σημαντική είναι η χαλάρωση σε ότι αφορά τους περιορισμούς μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στάλθηκε σήμερα  Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει.

Με την απόφαση καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων  στο εξωτερικό. Ειδικότερα:  

  • Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. 
  • Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.
  • Αυξάνεται με την δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. 
  • Διευκολύνονται με την δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας  από το δίκτυο των υποκαταστημάτων  οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
  • Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην  Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Χατζηθεοδοσίου: η άρση των περιορισμών στις αναλήψεις ας είναι η αρχή της ανάκαμψης

Για μία εξέλιξη οπωσδήποτε θετική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνοδευτεί από την πλήρη κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών έτσι ώστε να διευκολυνθεί συνολικά το επιχειρείν».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

«Μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μία ουσιαστική “αλλαγή” στην ελληνική οικονομία, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βγάλει από δύσκολη θέση πάρα πολλές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις όποιες συναλλαγές τους, εντός και εκτός συνόρων», επεσήμανε.

«Τέλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «ότι χωρίς μια δέσμη ουσιαστικών και συνδυαστικών μέτρων που θα στηρίζουν πραγματικά την επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε σημαντικές βελτιώσεις του οικονομικού κλίματος. Χωρίς ελαφρύνσεις σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίχως έμφαση στη εξωστρέφεια και στην καινοτομία, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO