Επιχειρήσεις

10 Οκτωβρίου 2018 17:45

Σταθάκης: απολύτως θεμιτή η εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Text to Speech

«Καμία κυβερνητική παρέμβαση από τη ΔΕΗ», λέει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απαντήσεις και στοιχεία, ζητούν ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Σταθάκης: απολύτως θεμιτή η εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Καμία παρέμβαση δεν κάνει η κυβέρνηση στις επιλογές της ΔΕΗ επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης με αφορμή την κριτική που δέχεται για την εξαγορά της EDS Σκοπίων, χαρακτηρίζοντάς την χαρακτηρίζει «απολύτως θεμιτή».

Σε έγγραφη απάντησή του με ημερομηνία 28/9/18 σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 6/9/18 ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει πως η εξαγορά της EDS έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού και πως είχε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, ενώ το ΔΣ την ενέκρινε ομόφωνα στις 13/4/18.

Αναφέρει ότι η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρεται ενδεικτικά στη συμμετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Όπως αναφέρει στην απάντησή του, η ΔΕΗ εξετάζει αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

«Η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018», αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης και προσθέτει πως η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ).

Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.

O Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, σε δήλωση του αναφέρει ότι «η εθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα: Γιατί η ζημιογόνος Δ.Ε.Η. εξαγόρασε την επίσης ζημιογόνο εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, με τίμημα 5 εκατομμύρια ευρώ; Ο κ. Σταθάκης οφείλει να καταθέσει άμεσα την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου συμβούλου στη Βουλή».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, επανερχόμενος στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη, επισημαίνει μεταξύ άλλων, «θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό για το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, να αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO