Γενικά

25 Οκτωβρίου 2018 19:27

ΣΕΒ: Αναγκαία η δημιουργία one-stop shop αδειοδοτήσεων

Text to Speech

Την ανάγκη υιοθέτησης μια ενιαίας και φιλοεπενδυτικής κουλτούρας, επεσήμαναν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

ΣΕΒ: Αναγκαία η δημιουργία  one-stop shop αδειοδοτήσεων

Στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ενιαίας και φιλοεπενδυτικής «αδειοδοτικής κουλτούρας» σε όλο το φάσμα των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου αναφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε χθες Τέταρτη, με αντικείμενο τις νέες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Απόστολος Μακρυκώστας, ο οποίος μαζί με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, κ.κ Αν. Μητιακούδη, Διον. Τσαγκρή, Ειρ. Πιτταρά, Ε. Φέρτη και Ν. Παπανικολάου, παρουσίασαν τις νέες απλοποιημένες διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας, την πορεία υλοποίησης της αντικατάστασης της άδειας λειτουργίας από τη γνωστοποίηση, τις προβλέψεις για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων λόγω αλλαγών χρήσεων γης, κ.ά.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα www.notifybusiness.gov.gr που επιτρέπει την αδειοδότηση εγκατάστασης εξ αποστάσεως, ενώ απάντησαν στα ερωτήματα των επιχειρήσεων για την αναγκαία αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και το νέο πλαίσιο ελέγχων.

Μετά από επτά και πλέον έτη μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδειοδότηση, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο, απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες για τη βελτίωση της «αδειοδοτικής εμπειρίας» για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, και επομένως είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών. «Πρόοδος στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων υπάρχει και οφείλεται στις πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων.

ΣΕΒ - αδειοδότηση - επενδύσεις

Ωστόσο, η νομοθεσία χρήζει κωδικοποίησης αλλά και συμπλήρωσης σε πεδία επενδυτικών δραστηριοτήτων που έχουν μείνει εκτός των απλοποιημένων διαδικασιών. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που ζητούν οι επιχειρήσεις: να γνωρίζουν εξ αρχής που μπορούν να χωροθετήσουν την επένδυσή τους και μέσα από ένα one stop shop για κάθε είδους αδειοδότηση, με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη επαφή, με απλές ψηφιοποιημένες διαδικασίες να μπορούν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Με προβλεψιμότητα, νομική βεβαιότητα και ταχύτητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εξακολουθούν να εντοπίζουν οι μεταποιητικές-βιομηχανικές επενδύσεις είναι οι ασυνέχειες μεταξύ των συναρμόδιων κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών στις κάθε λογής αδειοδοτικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #businesspulse που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της MRB, σημειώνεται σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των επιχειρήσεων για το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να παραμένει στο επίκεντρο των προβλημάτων των επιχειρήσεων –καταγράφεται ως 7ο σημαντικότερο πρόβλημα στο σύνολο και 4ο σημαντικότερο πρόβλημα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΣΕΒ - αδειοδότηση - επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες έθεσαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές. Στα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν επισημάνθηκε:

• η ανάγκη ενημέρωσης των ίδιων των στελεχών των Περιφερειών που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία,

• η άμεση εφαρμογή των απλοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δραστηριότητες (πχ Α2 και όλους τους ΚΑΔ),

• η απλοποίηση της διαδικασίας των παρεκκλίσεων,

• η αναμόρφωση της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησής και η ενοποίησή της με την κατάταξη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης,

• η επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω αξιοποίησης εξωτερικών ελεγκτών (π.χ. για τον έλεγχο πυρασφάλειας, τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων και τον έλεγχο Αδειών Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων),

• η κατάργηση υποβολής φακέλων που υποβάλλονται σε συναρμόδιες αρχές (πχ εγκρίσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) και

• η κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO