Ευρωπαϊκή Ενωση

15 Νοεμβρίου 2018 14:12

EWG: “Πράσινο φως” για μη περικοπή των συντάξεων

Text to Speech

Οι εξελίξεις που δρομολογεί η απόφαση των βοηθών Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.

EWG: “Πράσινο φως” για μη περικοπή των συντάξεων

Χωρίς ενστάσεις έληξε η συζήτηση στο Εuroworking Group, το οποίο "άναψε πράσινο φως" σε ότι αφορά την μη περικοπή των συντάξεων για το 2019.

Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς την περικοπή των συντάξεων, έγινε ασμένως δεκτή από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών. 

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι ακριβώς θα συμβεί με την τύχη του μέτρου μελλοντικά, δεδομένου ότι η απόφαση που ελήφθη αφορά μόνο το 2019. Ετσι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση για το αν το μέτρο θα ακυρωθεί δια πάντός ή εάν απλώς η εφαρμογή του αναβλήθηκε για κάποιον συγκεκριμένο χρόνο. 

Μεταξύ αυτών που χρήζουν αποσαφήνισης ειναι ο τρόπος απάλειψης του μέτρου. Στην Αθήνα τα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ακύρωση της διάταξης που επιφέρει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, όμως υπάρχουν ακόμη "στον αέρα" τα σενάρια για «αναβολή» ή και για διατήρηση του μέτρου ως «εφεδρεία», ώστε να εφαρμοστει αν υπάρξουν αποκλίσεις στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

συνταξιούχοι - μέτρα - συμφωνία - χρήματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επήλθε συμφωνία για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου ύψους 900 εκ. ευρώ και όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το επιπλέον ποσό (σημ: η αρχική θέση ανέφερε χώρο ύψους 625 εκ. ευρώ), θα διατεθεί για την ενίσχυση του κονδυλίου που θα δοθεί στο επίδομα στέγασης.

Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Εκκρεμεί πάντως να ξεκαθαρίσει και το τοπίο για όσους, βάσει της προσωπικής διαφοράς, θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2019 να λάβουν αύξηση της σύνταξής τους, λόγω του "νόμου κατρούγκαλου". Ο αριθμός τους υπολογίζεται 150.000-200.000 συνταξιούχοι. Το δημοσιονομικό κόστος κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, καθώς οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένο να δοθούν σε βάθος 5ετίας, ανέρχεται σε 100-150 εκ. ευρώ.

Τι αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «το Euroworking Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019».

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ελληνική εισήγηση προέβλεπε ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Όσον αφορά στο συνολικό ύψος του πακέτου θετικών μέτρων, παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ανεβάσει το ύψος του πακέτου στα 900 εκατομμυρία ευρώ».

Το Ποτάμι: ο Τσιπρας δίνει μάχες οπισθοφυλακής

"H κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “πουλάει” ως επιτυχία τη μη εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων που η ίδια έφερε και ψήφισε ως αποτέλεσμα των τυχοδιωκτικών επιλογών της. Για πόσο θα ισχύσει όταν οι σχεδιασμοί για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έχουν γίνει με βάση τις περικοπές κι όταν η απόφαση στηρίζεται σε εξοντωτικά για τους φορολογούμενους υπερπλεονάσματα; Για πόσο ακόμη θα μπορούν να διατηρηθούν; Ο κ.Τσίπρας δίνει μάχες απισθοφυλακής. Αν δεν αλλάξει η σχέση 1.4/1 συνταξιούχων προς εργαζόμενους, αν η οικονομία συνεχίσει να σέρνεται και αν δεν γίνει γενναία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, οι περικοπές που αναστέλλονται σήμερα, δεν θα αργήσουν να έρθουν ακόμη πιο βαριές.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει περί κοινωνικής ευαισθησίας τα στοιχεία της Eurostat για το 2017, αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν τα χαμηλότερα αποτελέσματα στην Ευρώπη. Ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%. Αντί για πολλά λόγια λοιπόν, καλό θα ήταν να ληφθούν και σοβαρές αποφάσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος γι΄ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι όχι για τους πελάτες".

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε: Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει μέρος της Πρότασης Νόμου που έχουμε καταθέσει για την μη περικοπή των «παλαιών» συντάξεων και θα «ξεψηφίσει» την δική του που τις περικόπτει.

Ελπίζουμε ότι θα ψηφίσει και την υπόλοιπη πρότασή μας για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να διασωθούν τόσο οι νέες συντάξεις που χορηγούνται μειωμένες από το 2016, όσο και οι συντάξεις χηρείας.

VIDEO