Γενικά

13 Δεκεμβρίου 2018 15:45

Η Βασιλική Θάνου προτείνεται για Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Text to Speech

Πρόκειται για επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Την σχετική πρόταση υπέβαλε επισήμως στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης. Έντονη αντίδραση από την ΝΔ.

Η Βασιλική Θάνου προτείνεται για Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την Βασιλική Θάνου προτείνει η Κυβέρνηση για νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την σχετική πρόταση υπέβαλε επισήμως, με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη συνέχεια θα τεθεί προς τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Βασιλικής Θάνου ανήκει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Θάνου είναι πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, διετέλεσε υπηρεσιακή Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.

ΝΔ: Απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση η επιλογή Θάνου

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης να επιλεγεί η Βασιλική Θάνου στην θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει πως «η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή -βάσει της σχετικής νομοθεσίας- θητεία. Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της. Μία έννοια που έχει ήδη πλήξει σοβαρότατα και συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση με πλήθος παρεμβάσεών της καθ’ όλη την θητεία της, όπως με τις τροποποιήσεις που έφερε στην Βουλή τον Ιανουάριο 2016 αλλά και σειρά άλλων επιλογών». .

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «δεν είναι τυχαίο που τόσο στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ (2018) για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το έργο της, όσο και στην τέταρτη αξιολόγηση του Ιουνίου 2018, εγείρεται τόσο εμφατικά το ζήτημα της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Αρχής». Και καταλήγει ότι «η σημερινή επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει την κ. Θάνου για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μία απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση που πλήττει άλλο έναν -σημαντικότατο- θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του καταναλωτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO