Γενικά

31 Δεκεμβρίου 2018 18:56

Στα “σκαριά” η αύξηση του κατώτατου μισθού

Text to Speech

Σε ποια ποσοστά θα κινηθεί η αύξηση, ποιοι ευνοούνται και ποιους θα επηρεάσει.

Στα “σκαριά” η αύξηση του κατώτατου μισθού

Του Νίκου Ρογκάκου

Με αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου θέλει την νέα χρονιά η Κυβέρνηση, και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς ώστε, αν ει δυνατόν, έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει οριστεί αυτή η αύξηση. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν πάνω από 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και όχι μόνο.

Ποια θα είναι η αύξηση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 5% με 8%, χωρίς να αποκλείεται και το 10%, σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές, αλλά και βάσει των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί από ινστιτούτα και οργανώσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή.

Πόσοι ευνοούνται

Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει θετικά τους περίπου 400.000 εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με βάση τις κατώτατες αποδοχές και τους χιλιάδες απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας των οποίων η αμοιβή είναι συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Θα επηρεάσουν, όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες:

-   άνεργους και

-   δικαιούχους ειδικών παροχών του ΟΑΕΔ.

-   θα υπάρξουν επιπτώσεις και για χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές με βάση αναλογία επί των κατώτερων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Τι λέει η μελέτη του ΙΟΒΕ που έχει το υπουργείο Εργασίας

-   Ένας στους 6 μισθωτούς πλήρους απασχόλησης αμείβεται με μισθό έως 650 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη ακόμα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει άμεσα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του δυναμικού των μισθωτών, με πιθανή επίπτωση τόσο θετική (αύξηση μισθού) όσο και αρνητική (μείωση σχετικών θέσεων εργασίας)

-  Περισσότερο από το 28,8% των μισθωτών πλήρους απασχόλησης αμείβονταν το 2017 με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό του 2011 (756 ευρώ), γεγονός που σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΒΟΕ, εγείρει ανησυχία ότι ενδεχόμενη ταχεία επιστροφή στο ύψος του 2011 θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στη ζήτηση εργασίας, σε επίπεδο αρκετά μικρότερο από αυτό στο οποίο έχει ισορροπήσει σήμερα η ελεύθερη αγορά εργασίας.

-  Στο σύνολο της οικονομίας, το 21,5% των μισθωτών ή 409.162 εργαζόμενοι αμείφθηκαν με τον κατώτατο μισθό, εκ των οποίων 227.783 μέσα από συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η άνοδος στη χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης τα τελευταία χρόνια δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά με υψηλή συγκέντρωση σε χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα το 37% των συμβάσεων να αφορά στον κατώτατο μισθό.

Τα επαγγέλματα με συγκέντρωση σε κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια

Υψηλή συγκέντρωση στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια το 2017 παρουσίαζαν:

-  οι εργατοτεχνίτες (32% του συνόλου τους αμείβονταν με το κατώτατο ημερομίσθιο)

-  οι νέοι έως 25 ετών (56% του συνόλου αμείβονταν με τον υπο-κατώτατο μισθό) και

-  οι εργαζόμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (32,4% του συνόλου).

Στην κατηγορία των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το 14,1% του συνόλου αμειβόταν με τον ελάχιστο μισθό, εκ των οποίων το 12,1% του συνόλου στην υποκατηγορία των υπαλλήλων γραφείου.

Αύξηση και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ

Μεταξύ των επιδομάτων που αναμένεται να αναπροσαρμοστούν μαζί με τους μισθούς από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου είναι τα εξής:

- Το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου.

- Το επίδομα μητρότητας: Το καταβαλλόμενο μεικτό μηνιαίο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.

- Το εποχικό βοήθημα, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, αγρεργάτες, μουσικοί κ.ά.), το οποίο είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

- Το ειδικό βοήθημα που χορηγείται μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας και ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

- Οι αμοιβές των ανέργων που καλύπτονται από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

- Το επίδομα των αποφυλακισμένων.

- Το βοήθημα για επίσχεση εργασίας.

Αύξηση εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και την «τσέπη» εκατοντάδων χιλιάδων μη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και εργαζόμενων που αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές τους υπολογίζονται ως ποσοστό επί του μικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Βέβαια, αντίστοιχα θετική επίδραση θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 586 ευρώ και οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών ανέρχονται στα 157 ευρώ (26,9% Χ 586 ευρώ).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. O μεικτός κατώτατος μισθός στις αρχές του 2019 αυξηθεί κατά 2% και ανέλθει σε 597 ευρώ, οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών με ετήσιο εισόδημα έως 7.164 ευρώ θα ανέλθουν στα 160 ευρώ(26,9% Χ 597 ευρώ).

2. Εάν ο κατώτατος φθάσει στα 615 ευρώ (+5%), η κατώτατη δυνατή μηνιαία εισφορά για κύρια ασφάλιση και υγεία θα ανέλθει σε 165,4 ευρώ, ήτοι αύξηση 8,4 ευρώ τον μήνα.

3. Εάν η αύξηση είναι 8%, η εισφορά για κατώτατο μισθό 632,8 ευρώ θα ανέρχεται σε 170,2 ευρώ τον μήνα (+13,2 ευρώ τον μήνα).

VIDEO