Γενικά

02 Ιανουαρίου 2019 14:43

Χρέη και του 2018 θα μπορούν να ρυθμίζονται με τον Εξωδικαστικό

Text to Speech

Και οι οφειλές που «γεννήθηκαν» τη χρονιά που έφυγε θα υπαχθούν στον Εξωδικαστικό. Πότε πρέπει να γίνει επανυποβολή αιτήσεων.

Χρέη και του 2018 θα μπορούν να ρυθμίζονται με τον Εξωδικαστικό

Του Νίκου Ρογκάκου

Παράταση πήρε ο Εξωδικαστικός μηχανισμός και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούν να ρυθμιστούν και χρέη που «γεννήθηκαν» και το 2018, ενώ ρυθμίσεις κάνουν οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Μετά την παράταση έως τις 31/12/2019, και τις βελτιώσεις που επήλθαν στο πλαίσιο, σύντομα αναμένεται και νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία στις προς ρύθμιση οφειλές θα εντάσσονται και αυτές που προέκυψαν το 2018. Το θέμα θα συζητηθεί και με τους θεσμούς κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ειλημμένη.

Πότε πρέπει να γίνει επανυποβολή αιτήσεων

Όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, στην περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την επανυποβάλουν. Δηλαδή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ψηφίστηκε η ανάλογη ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν ότι μέσω του νόμου μπορούσαν πλέον να ρυθμίζονται οφειλές και του 2017, αντί του 2016, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η πρωτοβουλία για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των χρεών του 2018 είναι απολύτως φυσιολογική αλλά και αναγκαία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν οριστικά το σύνολο των χρεών τους.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που θα διευθετούνται, καθώς πλέον στην αυτοματοποιημένη -fast track- διαδικασία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές έως 300.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που ίσχυε. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων που εμπίπτουν στον εξωδικαστικό θα μπορεί να διευθετηθεί με την αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Τα στατιστικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από ενάρξεως εφαρμογής του νόμου τον Αύγουστο του 2017 έως το τέλος του 2018, ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάθεσης και συμπλήρωσης 59.061 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Στο διάστημα αυτό, έχουν υποβληθεί 6.033 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.260 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 1 στους 4,8 που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη) έχουν ως ακολούθως:

1.Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (73 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.293 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 145 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές.

2.Ελεύθεροι επαγγελματίες (47 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.428 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 983 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

3.Αγρότες (26 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 312 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ, τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 132 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

VIDEO