Οικονομική πολιτική

13 Φεβρουαρίου 2019 13:34

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Text to Speech

Πως θα κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση. Ποιο το ύψος του εισοδήματος, αλλά και τα κριτήρια για την χορήγηση του.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

 Του Νίκου Ρογκάκου

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση του ενοικίου, από το οποίο θα ωφεληθούν περί τις 300.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στέγασης είναι έτοιμο και αναμένονται οι υπογραφές των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενώ στην ΗΔΙΚΑ γίνονται οι τελικές δοκιμές, ώστε να ανοίξει άμεσα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι παρά την καθυστέρηση, ότι τα ποσά της επιδότησης θα δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το κονδύλι για το πρόγραμμα

Τα 300 εκατ. ευρώ, αφορούν στο σκέλος της επιδότησης ενοικίου και ήδη αποδεσμεύτηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του.  

Το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, θα κυμαίνεται:

-         από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

-         Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ

-         για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Συγκεκριμένα, στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Προσοχή όμως. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Ενοικιάζεται - Ενοικιαστήριο

Η ηλεκτρονική αίτηση

Προκειμένου ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Τaxis της ΑΑΔΕ τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα κλιμακώνονται:

-         από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού

-         Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ.

-         Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Τα περιουσιακά κριτήρια

-         Για μονομελές νοικοκυριό η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

-         προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως το ποσό των 180.000 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Ειδικά όμως για την πρώτη καταβολή του 2019, θα καταβληθούν όλα τα μηνιαία επιδόματα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Το επίδομα στέγασης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα.

Το ποσό της επιδότησης στέγης δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού.

VIDEO