Γενικά

21 Φεβρουαρίου 2019 09:57

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία

Text to Speech

Η διαχείριση και η μείωση των κόκκινων δανείων , οι πλειστηριασμοί και το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη».

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία

Στις 15:00 της Πέμπτης αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι τραπεζίτες με την ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια.

Η νέα σύσκεψη στο Μαξίμου αφορά την διαχείριση και μείωση των κόκκινων δανείων , τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Όλα αυτά, υπό το πρίσμα των ενστάσεων που έχουν προβάλλει οι δανειστές, αλλά και οι τραπεζίτες.

Oι θεσμοί δεν έχουν φθάσει ακόμα σε τελικά συμπεράσματα, δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες ώς ένα βαθμό απροστάτευτες.

Η αλλαγή του νόμου Κατσέλη με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, δύο είναι τα σημεία του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία που δεν βρίσκουν τις Βρυξέλλες σύμφωνες. Πρώτον, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις στο ότι ο νόμος επεκτείνεται και σε επαγγελματικά δάνεια τα οποία έχουν προσημειώσει την πρώτη κατοικία τους και όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με τον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί τονίζουν ότι τέτοια ρύθμιση θα προκαλέσει ζημίες στις τράπεζες που θα δουν τα κόκκινα δάνειά τους να αυξάνονται.

VIDEO