Οικονομική πολιτική

05 Μαρτίου 2019 10:12

Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο μετά από 9 χρόνια

Text to Speech

Ανοικτό το βιβλίο προσφορών. Απο ποιά απόδοση βάσης ξεκίνησε η διαδικασία.

Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο μετά από 9 χρόνια

Άνοιξε το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοσση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, καθώς δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου.  Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, το αρχικό guidance για το κουπόνι ανέρχεται στο 4,125%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Μετά την πρώτη ώρα, λόγω της ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,90% με 4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου ξεπερνούσαν τα 10 δις ευρώ, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δις ευρώ, ανάλογα με την ζήτηση.

Χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε φρένο, με τους επενδυτές να "ζυγίζουν" αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.

Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.

AP - κουπόνια - ομόλογα - dealing room

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι άνοιξε το βιβλίο προσφορών, ουσιαστικα απαντώντας και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που σχολίασε όσα είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Twitter γράφει "ειλικρινά εύχομαι να ειναι επιτυχημένη η έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Παραμένει γεγονός ότι οι αγορές προβλέπουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η "ερχόμενη" Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιτύχει την άνοδο της χώρας σε αξιόπιστη επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες".

Μητσοτάκης - tweet

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει στις αγορές πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, που είναι πολύ πιθανό να μη δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις δεσμεύσεις της χώρας, με πιο βασικό το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η διαβούλευση με τους Θεσμούς και κυρίως την ΕΚΤ θα συνεχιστεί και μέσα στην εβδομάδα και πλέον είναι αμφίβολο αν υπάρχει χρόνος να ψηφιστεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Σε επίπεδο αγορών το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας "Ελέυθερος Τύπος". Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων (ακόμη και αυτών της Ιταλίας) κινούνται πτωτικά εδώ και 10 ημέρες και στην πορεία αυτή ακολουθεί και η Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες 10 ημέρες, με το 10ετές στο 3,67%, ενώ το νέο 5ετές που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στο 2,80%, από 3,60% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα της δημοπρασίας. Επιπλέον, την Παρασκευή είχαμε και τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά για το χτίσιμο της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων». Να υπάρχουν δηλαδή ομόλογα αναφοράς σε περισσότερες χρονικές διάρκειες ώστε να προσελκύσουν περισσότερες κατηγορίες επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να εξαντλήσει πριν από τις ευρωεκλογές το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Μετά τις δύο πρώτες εκδόσεις (του 5ετούς στις 28 Ιανουαρίου) και του τωρινού δεκαετούς ομολόγου το Δημόσιο θα έχει συγκεντρώσει 4,5 – 5 δισ. από τα 7 δισ., συνεπώς θα μένει άλλη μία έκδοση για το υπόλοιπο του χρόνου.

VIDEO