Οικονομία

08 Μαΐου 2019 12:38

Η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Text to Speech

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου. Για επαίσχυντο, βάρβαρο και σκληρό μέτρο, κάνει λόγο η ΝΔ.

Η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Κατατέθηκε στη Βουλή η προαναγγελθείσα από τη ΝΔ τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Βρούτση να χαρακτηρίζει επαίσχυντο και βάρβαρο το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου και να καλεί την κυβέρνηση να την υιοθετήσει ώστε –όπως είπε- να μην χάσουν οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι το εισόδημά τους.

«Μιλάτε για το αφορολόγητο που ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτούταν αν μειωνόταν και έφερε δύο μειώσεις. Για ένα συνταξιούχο 650 ευρώ η ρύθμιση μείωσης του αφορολόγητου που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η ΝΔ καταψήφισε φέρνει μείωση 450 ευρώ ενώ οι μισθωτοί χάνουν πάνω από το μισό του μισθού τους», είπε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, αφενός λόγω του επείγοντος χαρακτήρα ψήφισης του και αφετέρου για την παράλληλη συζήτηση στην Ολομέλεια της ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση με τους κ.κ. Γ. Βρούτση και Γ. Κουτσούκο να μιλούν για απαράδεκτη διαδικασία.

«Η διαδικασία του επείγοντος δικαιολογείται κι από μία σειρά ρυθμίσεων που πρέπει να επιλυθούνάμεσα. Για παράδειγμα στις 12 του μήνα είναι η ημέρα έναρξης του περιορισμού ηλικιακών ορίων για τις συντάξεις χηρείας», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Η τροπολογία – προσθήκη της ΝΔ

Στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Θέμα: «Κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου».

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση σχεδόν όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Επιπλέον, με το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) η Κυβέρνηση, μόνη της, έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του «αφορολογήτου ορίου» κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020. Τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Με αυτή τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα.

Από το συνδυασμό των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης δια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί μη εφαρμογής της ψηφισμένης από την Κυβέρνησή του περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου και των αναγγελιών του κου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη.

Για αυτό το λόγο, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο …

Κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017

Το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) καταργείται.