Οικονομία

05 Ιουνίου 2019 13:53

Γκρίνια και “κίτρινες” κάρτες από την Κομισιόν για τις παροχές Τσίπρα

Διάβασέ μου το...

Στη δημοσιότητα η τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ το κόστος των παροχών Τσίπρα.

Γκρίνια και “κίτρινες” κάρτες από την Κομισιόν για τις παροχές Τσίπρα
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ, φέτος και τα επόμενα χρόνια, έχουν οι παροχές Τσίπρα και οι ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις, όπως επισημαίνεται στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Επιπλέον τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμών, τα μέτρα αυτά «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια» και σημειώνεται ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.

Όσον αφορά στις πρόσθετες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020, οι θεσμοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μια μερική εκτίμηση για δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί.

«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι θεσμοί διατυπώνουν επίσης την ένστασή τους για την «ποιότητα» των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις: «Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών… Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.».

Όσον αφορά στις συντάξεις, αναφέρεται ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Πιέρ Μοσκοβισί

«Καμπανάκια» από Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις

Επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες  και κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, διαπιστώνει η έκθεση της Επιτροπής στο πλαίσιο της τρίτης ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.   

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα ξεκίνησε το νέο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής εποχής με τρόπο θετικό, με δημοσιονομικό πλεόνασμα για 3ο συναπτό έτος το 2018 και σταδιακά επιστρέφει στις αγορές.

Ωστόσο, ο Γάλλος Επίτροπος επισήμανε ότι η έκθεση της τρίτης ενισχυμένης εποπτείας επισημαίνει κάποιες καθυστερήσεις. «Υπάρχουν κίνδυνοι για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με το πακέτο που υιοθετήθηκε τον τελευταίο μήνα», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα δημοσιονομικά μεγέθη για να διαπιστώσει ποιο είναι το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα» πρόσθεσε.   

Ντομπρόβσκις

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είπε ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και ότι το πακέτο παροχών που ανακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, είναι «δαπανηρό». «Υπάρχει κίνδυνος ως προς την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος», πρόσθεσε.