Οικονομία

10 Ιουνίου 2019 15:04

Κατακραυγή για τους εργοδότες που δεν επέτρεψαν σε εργαζόμενους μαθητές να δώσουν Πανελλαδικές

Διάβασέ μου το...

Το υπουργείο Παιδείας καταδίκασε την «πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία». Να δοθεί λύση ζητούν ΚΚΕ και Τ.Κουίκ.

Κατακραυγή για τους εργοδότες που δεν επέτρεψαν σε εργαζόμενους μαθητές να δώσουν Πανελλαδικές
-

Γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει η αδυναμία 4 μαθητών Εσπερινού Λυκείου στα Χανιά, να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την απαγόρευση των εργοδοτών τους να μην τους επιτρέψουν να αλλάξουν βάρδια με συναδέλφους τους!

Το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι, «μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων.

Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

ΚΚΕ: ΤΟ Υπουργείο να δώσει λύση αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το περιστατικό, τονίζει με τη σειρά του, «καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό μαθητών εσπερινών σχολείων από τις πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να τους δώσουν άδεια.

Η στάση των εργοδοτών διευκολύνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο που θα αντιμετωπίζει θετικά τους εργαζόμενους μαθητές.

Το δίκαιο είναι οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν Πανελλήνιες. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και όχι να χύνει κροκοδείλια δάκρυα».

Η πρόταση του Κουίκ για τους 4 μαθητές

Παρέμβαση στο θέμα, είχαμε κι από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενας Κουίκ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με περιεχόμενο καταδικαστέο για την αθλιότητα και το σκοταδισμό έναντι των τεσσάρων εργαζομένων στα Χανιά, αποφοίτων ΕΠΑΛ, που δεν τους επετράπη από εργοδότες και συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οφείλω να επισημάνω, ότι το αυτονόητο της ανακοίνωσης δεν λύνει το πρόβλημα. Μετά την πανελλήνια κατακραυγή, το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να έχει ήδη παρέμβει και να δώσει λύση - απάντηση στις μεσαιωνικές νοοτροπίες.

Με αλλεπάλληλες αναρτήσεις μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ζήτησα από τον Υπουργό Παιδείας να έρθει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έτσι ώστε αυτοί οι τέσσερεις να εγγραφούν τιμητικά στο Α’ έτος, και από εκεί και πέρα να είναι οι φοιτητικές τους επιδόσεις που θα τους εξελίξουν ή όχι στα επόμενα έτη.

Επισημαίνω και την περίπτωση των επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα εάν σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν για θέματα υγείας. Νομίζω, ότι το ψυχολογικό σοκ που έπαθαν και η ψυχική οδύνη που υπέστησαν, δικαιολογούν απόλυτα μια προσωπική παρέμβαση του κ. Κώστα Γαβρόγλου, προς αυτές τις κατευθύνσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ