Οικονομία

19 Ιουνίου 2019 11:53 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2019 21:04

Βγήκε στις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς

Διάβασέ μου το...

Σε ποιο ύψος έφτασαν οι προσφορές και πως διαμορφώθηκε το επιτόκιο, στον θετικό απόηχο της συμφωνίας με την Intrum.

Βγήκε στις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς
-

Ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές από περισσότερους από 125 επενδυτές, για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς με το βιβλίο να κλείνει πριν από λίγο. Αυτό είναι το πρώτο ομόλογο τέτοιου τύπου που εκδίδει ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 9,75% από το 10,25% που ήταν το επίπεδο όπου και άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ενώ τελικά η Πειραιώς αποφάσισε να αντλήσει το ποσό των 400 εκ. ευρώ, λίγο μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 300-350 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αρχικές εκτιμήσεις "μιλούσαν" για επιτόκιο στην περιοχή του 9,5% - 10%.

Η έκδοση  διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς  με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές τις οποίες "έτρεξαν" οι δύο τράπεζες-ανάδοχοι. Η τράπεζα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη συμφωνία της με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς –αν και με υψηλό επιτόκιο– βγαίνει στις αγορές σε μία πολύ ευνοϊκή συγκυρία, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Μαρτίου του 2010 και στις 282 μονάδες βάσης. Σήμερα το yield στα 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 2,527% ενώ το yield στα 5ετή στο 1,55%.

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση έχει σημειωθεί και στο κλίμα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του 110% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που άγγιξε τον Ιανουάριο, ενώ από την ημέρα των ευρωεκλογών ο δείκτης έχει "τρέξει" κατά 31%. Η μετοχή της Πειραιώς είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του κλάδου με κέρδη 434% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου και το μόλις 0,57 ευρώ.