Οικονομία

16 Ιουλίου 2019 14:45

Πρόεδρος EWG: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και... βλέπουμε για τα πλεονάσματα

Διάβασέ μου το...

Σαφές μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε ο Χανς Φάιλμπριφ  μιλώντας στο Economist.

Πρόεδρος EWG: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και... βλέπουμε για τα πλεονάσματα
-

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά οι συνομιλίες για την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ από το συνέδριο του Economist, ακολουθώντας τη γραμμή του Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μίλησε νωρίτερα σήμερα.

Όπως είπε, δεν βλέπει τον χώρο για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν για πάντα. Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του EWG σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, παραμένουν οι προκλήσεις όπως τα κόκκινα δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το EWG, όπως είπε, περιβάλλεται από έναν μυστικισμό. Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη. Θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό, γιατί το 2015 η χώρα βρισκόταν στην άβυσσο, αλλά συνεργαστήκαμε με τον κ. Χουλιαράκη και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα.

Ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι το EWG δεν είναι απλά ομάδα τεχνοκρατών. Εξετάζει τις πιθανές λύσεις και πολιτικές επιλογές σε ένα θέμα με βάση την πολιτική εξισορρόπηση των δυνάμεων ανά την ΕΕ. Αναφέρθηκε στον Ιούλιο του 2015 και στη συνδρομή του EWG στην τότε λύση που δόθηκε. Επίσης ανέφερε ότι το ΕWG είναι πρωταθλητής διαρροών, ενώ θα πρέπει να περιβάλλεται από μυστικότητα. «Ένας τομέας που χρειάζεται περισσότερη δουλειά», συμπλήρωσε.