Οικονομία

23 Ιουλίου 2019 13:38 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιουλίου 2019 21:05

Πέτσας: δεν "κόβονται" επιδόματα, ούτε αφορολόγητο

Διάβασέ μου το...

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες στο Μάτι και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ και τη "13η σύνταξη".

Πέτσας: δεν "κόβονται" επιδόματα, ούτε αφορολόγητο
-

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία αλλά και τις δράσεις για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό ώστε άνθρωποι με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παροχές. Επίσης, οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για 4.334 κατοίκους και το ποσό είναι 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών.

Για τα προβλήματα που χρονίζουν εκδίδονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα εξής τρία σημεία: Περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης. Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, για ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΓ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών. Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ευθύνη κατάρτισης ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου.

Στέλιος Πέτσας

Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», επισήμανε ότι θα διατηρηθεί και το 2020, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για επίδομα. Ερωτώμενος για το αν ισχύσει η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, διευκρίνισε ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί.

Αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις για το φετινό πλεόνασμα από την ΤτΕ και Κομισιόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση, ενώ προσέθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υποεκτιμούσε τις δαπάνες. Θα γίνει προσαρμογή στο πραγματικό επίπεδο μετά από επισκόπηση δαπανών. Ζήτησε να μην παραγνωρίζεται το ότι η οικονομία το τελευταίο διάστημα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, και αυτό φαίνεται στις αποδόσεις των ομολόγων. «Οσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μια σελίδα του χθες», τόνισε ο κος Πέτσας.

Με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και άρα κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019. Οπως είπε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καταγράφεται μια υπεραπόδοση ως το 2021, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό καταργείται με τη μείωση φόρων. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι 1,5 δισ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και την υψηλότερη ανάπτυξη. Ενα ευρώ αύξησης ΑΕΠ οδηγεί σε 50 λεπτά αύξηση εσόδων.

Στέλιος Πέτσας

Δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα. Σε ότι αφορά την «13 σύνταξη» είπε ότι το ποσό θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγουμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τέλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμου για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικου κτήματος στο Τατόι. Αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη 25 ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ