Οικονομία

23 Ιουλίου 2019 19:12

Προσπάθεια να “ξεμπλοκάρει” η επένδυση στις Σκουριές

Διάβασέ μου το...

Τι αποφασίστηκε στην συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Προσπάθεια να “ξεμπλοκάρει” η επένδυση στις Σκουριές
-

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold George Burns και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και συζήτησαν το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η βούληση να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει αυτή η εμβληματική επένδυση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.

πυλώνες - ΔΕΗ

Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικός ότι «οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας το πρωί για το μέλλον της εταιρείας που έχει αποδειχθεί δύσκολος γρίφος. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε πως η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύμα του προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ισοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες». «Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει τόνισε ο υπουργός Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι «πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».

Εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ». Στα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «προχειρότητα» εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ