Οικονομία

13 Σεπτεμβρίου 2019 07:43

Eurogroup: “πρεμιέρα” Σταϊκούρα με αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ

Διάβασέ μου το...

Τριπλό όφελος για την χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Κρίσιμες επαφές Σταϊκουρα στο περιθώριο του Eurogroup.

Eurogroup: “πρεμιέρα” Σταϊκούρα με αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ
-

Περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

  • Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
  • Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για τη σχετική πρόθεση της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM. Και αυτό, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ - JEROEN DIJSSELBLOE - ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Κρίσιμες επαφές Σταϊκουρα στο περιθώριο του Eurogroup

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ανεβάσουν στροφές στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διότι αποτελούν το κλειδί για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs). Πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά τις συζητήσεις για τον συνυπολογισμό αυτών των κερδών στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να θίξει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του Eurogoup στις συναντήσεις που θα έχει με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αν και απερχόμενος επίτροπος, ο κ. Μοσκοβισί είναι από τα πρόσωπα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει με το μέρος της στη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα οι Θεσμοί

Δύο ξεχωριστά "πορίσματα" θα ολοκληρώσουν οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που έρχονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα. Και τα δύο όμως έχουν ειδική σημασία καθώς από το "ύφος" τους θα επηρεάσει την πορεία του "δρόμου" που οδηγεί στις ελληνικές επιδιώξεις περί πλεονασμάτων και φοροελαφρύνσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ενεργώντας εκ μέρους της κοινοτικής πλευράς των Θεσμών) θα συντάξει την κρίσιμη τέταρτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της στο πεδίο των προαπαιτούμενων.