Οικονομία

17 Σεπτεμβρίου 2019 06:52

Ακριβότερα από σήμερα τα καύσιμα

Διάβασέ μου το...

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων μετά την επίθεση. Μειωμένες σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

Ακριβότερα από σήμερα τα καύσιμα
-

Πρόταση να μειωθεί κατά 50% ο Ειδικός Φόρος του πετρελαίου στην κατανάλωση, αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου λόγω των διεθνών εξελίξεων, κατέθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Επειδή δεν ξέρω πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου, αντί να αγωνιά το υπουργείο Οικονομικών πού θα βρει τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης,  να τολμήσουμε τη μείωση που είχε τολμήσει ο Σαμαράς κατά 50% στον ειδικό φόρο πετρελαίου στην κατανάλωση και δεν θα αγωνιούμε πού θα βρούμε τα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε θετικά και για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Εγώ έχω προσωπική φιλία με τον Παυλόπουλο, δύσκολα μπορώ να αποσυνδέσω το συναίσθημά μου αλλά επειδή έχω εικόνα τι έγινε τον Αύγουστο του 2015 και ποιος είναι ο ρόλος του τότε, αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί τότε αν δεν υπήρχε η ΝΔ που ψήφισε σε βάρος του εκλογικού της αποτελέσματος και αν δεν υπήρχε ένας Πρόεδρος με τον οποίο μιλούσαν οι ηγέτες της Ευρώπης. Είμαι σαφώς υπέρ της επανεκλογής» του, είπε ο κ. Κακλαμάνης .

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Aν κάτσει στα 70 δολ. το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη

Την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο η ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία» εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης στη σκιά της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου τη Δευτέρα λόγω της νέας κρίσης στον Κόλπο που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κιούσης προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)».

Παρόλα αυτά επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση. Τόνισε, τέλος, ότι «δεν μπορεί επειδή υπάρχει η πληροφορία κάποιος να ακριβύνει από σήμερα. Θα τον αποβάλει η αγορά».

Πρόεδρος ΠΟΠΕΚ: Μέχρι και 5% μπορεί να φτάσει η αύξηση στην τιμή των καυσίμων

Μέχρι και 5% μπορεί να φτάσει η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Είναι πράγματι πολύ μεγάλη η αύξηση του αργού και δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα φτάσει», σχολίασε ο ίδιος για την αύξηση ρεκόρ που σημείωσε χθες η τιμή του βαρελιού, συνέπεια της επίθεσης που έγινε το Σάββατο στην πετρελαϊκή Aramco, της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων, «σήμερα οι πρατηριούχοι που θα πάνε να αγοράσουν καύσιμα θα πάρουν 11 ευρώ ανά 1000 λίτρα παραπάνω, που σημαίνει ότι η τιμή θα πάει από 1,6 στο 1,614 κι αν αυτό συνεχιστεί, στο τέλος της εβδομάδας θα φτάσει στο 1,68».

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,6%, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, τουλάχιστον από το 1988.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται σήμερα κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ