Οικονομία

20 Σεπτεμβρίου 2019 11:43

Στουρνάρας: υπάρχει περιθώριο συμβιβαστικής λύσης στα πρωτογενή πλεονάσματα

Διάβασέ μου το...

Αύξηση του ΑΕΠ υψηλότερη του 3% μετά το 2020, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει ο διοικητής της ΤτΕ.

Στουρνάρας: υπάρχει περιθώριο συμβιβαστικής λύσης στα πρωτογενή πλεονάσματα
-

Ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να υπερβούν το 3%, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας. Ωστόσο για εφέτος η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 ο ρυθμός αύξησης θα ξεπεράσει το 2%.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει προκειμένου να περιοριστούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι και να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις και οι παρενέργειες που έχει προκαλέσει η κρίση, όπως για παράδειγμα η μείωση των επενδύσεων κατά 67,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 -16. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί υποχρέωση στην οποία δεσμεύεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, καθώς και προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ακόμα πως οι συνθήκες σήμερα στην αγορά αφήνουν περισσότερα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους και τάχθηκε υπέρ μίας λύσης με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της. Στην ομιλία του σημείωσε πως η κυβέρνηση σήμερα δανείζεται από τις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι προέβλεπε το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό αφήνει περιθώρια χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του χρέους. "Επιπλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία υπό την προϋπόθεση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη" είπε χαρακτηριστικά.

"Το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που έχει υπολογίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο βασικό της σενάριο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, δίνει περιθώρια για ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων", ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την μείωση των στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα και σημαντικό περιθώριο για μια συμβιβαστική λύση".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι η επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της υιοθέτησης μιας συστημικής λύσης θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και της εμπιστοσύνης της αγοράς και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Υπό τις παραπάνω συνθήκες, όπως είπε, διευκολύνεται η επαναφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας συνακόλουθα ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μία τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ θα περιόριζε ακόμη περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.