Οικονομία

07 Οκτωβρίου 2019 18:13 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2019 20:56

ΣΥΡΙΖΑ: ο προϋπολογισμός καταδεικνύει τα προεκλογικά ψέματα του Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

«Για μεροληψία υπέρ των πλουσίων και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων», κατηγορεί τη ΝΔ, ο Χαρίτσης.

ΣΥΡΙΖΑ: ο προϋπολογισμός καταδεικνύει τα προεκλογικά ψέματα του Μητσοτάκη
-

«Προεκλογικά ψεύδη, μεροληψία υπέρ των πλουσίων, και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων», καταλογίζει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν, και προσγειώνεται στο 2,8%», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Η πλήρης δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν, και προσγειώνεται στο 2,8%. Κι αυτό όμως συνιστά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που κανένας άλλος διεθνώς δεν υιοθετεί.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό περίπου δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, πράγμα που ευνοεί άνισα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία.

Για να το κάνει αυτό:

  • Όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ροκανίζει και τις μειώσεις του 2019, μέσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
  • Προχωρά στη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, αφού πλέον θα απαιτούνται αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υψηλότατες δαπάνες για ενοίκιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
  • Ακυρώνει την μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%.
  • Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Καταργεί τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των πλούσιων και την διάψευση των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση της θέσης τους με κυβέρνηση της ΝΔ.

Σκυλακάκης: o ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στον φαντασιακό του προεκλογικό κόσμο

Ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Χαρίτση, παραμένει στον φαντασιακό του προεκλογικό κόσμο και αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση του ελληνικού λαού να ψηφίσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υλοποιεί ο προϋπολογισμός του 2020. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό η νέα Κυβέρνηση με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρέλαβε στις 10/7/2019 δημοσιονομικό κενό ύψους 1,08 δισ. ευρώ για το 2020, το οποίο όχι μόνο καλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά δημιουργεί και επιπλέον χώρο για την υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Χρειάζεται, τέλος, πλεόνασμα προπέτειας για να θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή την ανάπτυξη 2,8% όταν κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ πρώτου εξαμήνου του 2019) και να μιλά για διάψευση των μεσαίων στρωμάτων όταν επιβάρυνε από το 2016 ως το 2018 τους φορολογούμενους με 11,4 δισ., επιπλέον των πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο μέσος όρος των συμπολιτών μας δηλώνει ήδη μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30%, που ζητείται να δηλώνονται για να καταπολεμηθεί η καλπάζουσα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ φοροδιαφυγή. Τέλος, μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει “μείωση πλεονασμάτων με εγγυητικό λογαριασμό”».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος: Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό….

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την κατάθεση του προσχεδίου για τον Προϋπολογισμό του 2020, αναφέρει τα εξής.

Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό, «Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν»

  • Περασμένα ξεχασμένα. Μπορεί να έχεις πει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, έχουμε το 4ο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ότι η οικονομία βουλιάζει αλλά χρειάζεται να ξεχάσεις αυτά τα ρητορικά σχήματα όταν είναι η σειρά σου να μεγαλουργήσεις.
  • Τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα.
  • Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει δεν πρέπει ποτέ να σε ανησυχεί. Το υπολογίζεις στα 1.9 δις και ως καλός νεοφιλελεύθερος το καλύπτεις με τους γνωστούς τρόπους που σου έμαθαν «οι επαναστάσεις του Reagan και της Thatcher, η Ινδία τη δεκαετία του 1990, η επεκτατική πολιτική του Trump σήμερα, και πιστεύουμε η Βραζιλία τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Και γνωρίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και εδώ.» (Mike Pompeo, 5/10/2019, Aθήνα)
  • Επιλέγεις το ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει. Να έχεις πάντα την βαθιά πίστη ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
  • Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό.
  • Από σεμνότητα βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκ από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου και να αποτύχεις σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: «Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει [το ΣΔΟΕ]»
  • Αυξάνεις τον ΕΝΦΙΑ αλλά να είναι καλά οι φίλοι σου στα ΜΜΕ : «Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται στον Προϋπολογισμό αλλά θα είναι σαν να μην αυξάνεται»
  • Τέλος, μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω, εκεί είσαι να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Κάποιο συνδικάτο ή κίνημα θα βρεις να κατηγορήσεις ότι φταίει με τις παράλογες και ξεπερασμένες απαιτήσεις του. Κάθε εμπόδιο για καλό.

ΚΙΝΑΛ: η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπεύθυνος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, για θέματα οικονομίας, Κώστας Σκανδαλίδης, σε ανακοίνωση του για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αναφέρει τα εξής:

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και στην οικονομία. Δυστυχώς οι πολίτες καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο. Όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η Ν.Δ. αποδέχεται πλήρως τις δεσμεύσεις Τσίπρα.

  • Υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα 7 δις ευρώ.
  • Συνέχιση της εξοντωτικής φορολογίας και των ακραίων περικοπών, με οριακές μόνο αλλαγές.
  • Κουβέντα για το υπερταμείο και για τα 99 χρόνια δέσμευσης του Εθνικού Πλούτου.
  • Η συνήθης υπεραισιοδοξία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που μέχρι τώρα διαψεύδεται.

Στην Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για  την Εθνική Αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ