Οικονομία

08 Οκτωβρίου 2019 16:32 Τελευταία ενημέρωση : 08 Οκτωβρίου 2019 22:21

Με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο ο δανεισμός του Δημοσίου

Διάβασέ μου το...

Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών. Πόσα χρήματα άντλησε το ελληνικό Δημόσιο. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο ο δανεισμός του Δημοσίου
-

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επανάνοιγμα του 10ετους ομολόγου και η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 1,54%.

Η έκδοση συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει από αυτά 1,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έκδοση από περισσότερους από 380 επενδυτές, με το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds να είναι μόλις 11%.

Η σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η 4η έξοδος στις αγορές από την αρχή του έτους και ήδη το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 κατά 500 εκατ. ευρώ. Μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για συνεχή παρουσία υπό ευνοϊκούς όρους.

Μητσοτάκης: Ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ιστορικό χαμηλό - ομόλογα δημοσίου

Σταϊκούρας: η Ελλάδα ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές

«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει πως «η χώρα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%. Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%».

«Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών. Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση», συμπλήρωσε.

«Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ