Οικονομία

11 Οκτωβρίου 2019 13:08

ΕΤΕπ: χρηματοδοτεί την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς αερίου

Διάβασέ μου το...

Ο αγωγός θα μεταφέρει αρχικά 3 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα έχει μήκος 182 χλμ.

ΕΤΕπ: χρηματοδοτεί την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς αερίου
-

Δάνειο ύψους 111 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του διασυνδετήριου ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB) θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζει την προσπάθεια διαφοροποίησης των προμηθειών ενέργειας στη Βουλγαρία και τη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών αγορών της περιοχής με στόχο την επάρκεια και ασφάλεια.

Ο αγωγός των 182 χιλμ (151 χλμ στη Βουλγαρία και 31 χλμ στην Ελλάδα) έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με επιδίωξη για αύξηση της ποσότητας στα 5 δισ. κυβικά μέτρα. Θα συνδέει την Κομοτηνή με την Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου.

Στηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δάνειο της EIB θα χορηγηθεί συγκεκριμένα στην βουλγαρική κρατικά ελεγχόμενη Bulgarian Energy Holding.

Παράλληλα, προβλέπεται η υπογραφή του συμφώνου μετόχων (Shareholders Agreement) καθώς και η συμφωνία δανειοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EΙB).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ