Οικονομία

21 Οκτωβρίου 2019 07:21

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Διάβασέ μου το...

Τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος της επιδότησης του επιδόματος. Πότε αναμένονται οι αποφάσεις.

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης
-

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για το 2019.

Οι πληροφορίες θέλουν την επιδότηση να αυξάνεται στα 18 -20 λεπτά από τα 16 ανά λίτρο που ήταν πέρυσι.

Θα προβλέπει, επίσης, ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης, τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση.

Δεν αναμένεται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα τεθεί, πιθανόν και από την ερχόμενη εβδομάδα, σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα , στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει στις 11 Οκτωβρίου για το επίδομα θέρμανσης ότι «βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της απόφασης και στόχος είναι η καταβολή του επιδόματος να γίνει εξ ολοκλήρου μέσα στο 2019».

Τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται το ύψος του πετρελαίου θέρμανσης:

  • Η γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει το νοικοκυριό. Οι νομοί της πρώτης ζώνης και οι ορεινές περιοχές της β’ ζώνης θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 500 ευρώ.
  • Το δηλωθέν εισόδημα. Το εισόδημα του νοικοκυριού θα εξακολουθήσει να αποτελεί κριτήριο διαχωρισμού των καταναλωτών σε δικαιούχους το επιδόματος και μη.
  • Η σύνθεση του νοικοκυριού. Όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ύψος του επιδόματος.